Bukleye Tecavüz

The Rape of the Lock

Kara Mizahla Harmanlanmış Şiirsel Bir Metin: Bukleye Tecavüz
2021 66. kitabı
Okunma: 14 Mart 2021 00:42
1688'de Londra yakınlarında doğan Alexander Pope, 18. Yüzyıl İngiliz Edebiyatının önemli isimlerinden biri. Eleştirel ve mizahla yoğrulmuş eserler ortaya çıkaran Pope, daha 16 yaşındayken Vergilius'tan esinlenerek "Pastoraller" adını verdiği ilk şiirini yazar. Pastoral şiire ilgi duyan Pope, İlyada ve Odysseia destanlarından da bir hayli etkilenir ve Homeros'un bu önemli yapıtlarını tercüme eder. Böylece içindeki pastoral şiir yazma isteğini bir nebze de olsa gerçekleştirmiş olur çünkü hayatı boyunca bu türde başka bir esere imza atmaz. Pope'un en önemli yapıtları arasında sayılan The Dunciad (Aptalname) ve sıra dışı bir aşkı anlattığı "Heloise ve Abelard" (bu konu üzerine başka bir kitap için bakınız: Ronald Duncan'dan Abelard ve Heloise, incelemesi için bakınız: #112858082) sayılabilir. Pope'un her iki eserinin de Türkçeye çevrilmediğini belirtmek gerek. Bukleye Tecavüz ise ilk kez 1717'de yayımlanır. Şiirsel bir taşlama olan bu metin, Yapı Kredi Yayınları'nın Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi kapsamında 2006'da yayımlanır. Eserin çevirisi Nazmi Ağıl'a aittir. Çevirmenin ilginç bir tercih yaptığını söylemek mümkün ama öykünün absürdlüğü düşünüldüğünde çok da sırıtmadığını görebiliriz. Bire bir çevrilseydi eğer "Bukleyi Çalmak" da olabilirdi kitabı adı. Bukleye Tecavüz, gerçek bir olaydan esinlenilerek yazılmıştır. Dönemin soylu ailelerinden birine mensup bir kont, başka bir soylu ailedeki kadının saç buklelerini keser. Bu durum bir hayli büyür ve aileler arasında anlaşmazlıklar doğar. Her iki aileyi de yakından tanıyan John Carvll ise olayı Alexander Pope'a anlatır ve ondan bu konuyu anlatan komik bir metin yazmasını ister. Amaç aileler arasındaki husumetin giderilmesini sağlamaktır. Pope, saç kesilmesi olayını allayıp pullar, adeta devletlerarası bir
2020 18. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2020 13:09
Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar dizisinden okuduğum 5. kitap Bukleye Tecavüz oldu. Şiirin detaylı okuma ve incelemesini İngiliz edebiyatı dersim için yapmıştım, o zamandan beri bu şiiri okumaktan ve hatta dinlemekten çok keyif alıyorum. Siz de buradan dinleyebilirsiniz: youtube.com/watch?v=JoNN7Bd... Alexander Pope, 18.yüzyıl başlarında Restorasyon sonrası Aydınlanma Çağı’nın “yenilikçi” bakış açısına karşı çıkan bir yazardı. Ona göre, yüzyıllardır süregelen bazı değerler ve ilkeler bir anda terk edilmemeliydi, gerek politika gerekse edebiyat, sahip olduğu ciddiyeti korumalıydı. Eserlerinde de sıklıkla bu tutucu görüşün izlerini görebiliyoruz. Modernizmi reddetmesinin yanı sıra neoklasisizmi yazdığı denemelerle birlikte savundu. Pope, çok açık bir biçimde Aydınlanma karşıtıydı. Edebiyatın, eski ve köklü temellerinin yolundan saptığını, “yumuşadığını” ve başkalaştığını eserlerinde dile getirerek, “belirsiz ve gelişigüzel bir gelecektense idealleşmiş geçmişin değerlerini keşfetmeyi tercih ediyordu.” Bu eleştirilerini de hem okumaktan hem de yazmaktan çok keyif aldığı epik destanlarla birleştirerek mizah yoluyla aktarıyordu okurlarına. Edebiyatta hicvin birkaç türü vardır. Bunlardan bizi ilgilendireni “burlesque” yani taşlamadır. (börlesk diye okunur) Burlesque’in de Yüksek (high) ve Alçak (low) olmak üzere 2 çeşidi vardır. Bunlar içerik olarak şu açıdan değişiklik gösterir: -Yüksek Burlesque’te anlatılan konu çok önemsiz olsa da anlatım biçimi onu önemli kılar. Yani bakıldığında çok basit ve hatta komik bir konu, devlet meselesi anlatılıyormuş gibi ciddi bir şekilde kaleme alınır. Bu tanım Alexander Pope’u anlamada çok önemlidir, buraya birazdan geri geleceğiz. -Alçak Burlesque ise tam tersi, yani çok önemli -devlet meselesi diyebileceğimiz- konular, hiç önemli
Bukleye TecavüzAlexander Pope · Yapı Kredi Yayınları · 2017256 okunma
Saniye, senin gözetiminde saat...
2019 29. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2019 15:57
Yer İngiltere. Zaman MS 1717 Doğuran cinsiyetin sessizliğinin kavi olduğu zamanlar, hani şu kadının silik, sadece onun karısı, onun kızı olduğu vakitlerdi 17. yüzyıl. Onlara eğitim verilmez, seyahat hakkı tanınmaz, toplumda bir yer edinemezlerdi. Tek yapmaları gereken evlenerek bu hakları kendilerine sunacak kocaları bulmalı ya da bunun hayalini kurmalıydılar. İngiltere’de erken yaşta evlenmelerin en büyük sebebi bu gibi durumlar olduğunu düşünmeden edemiyorum. Başkaca türlü kadın kimliği o dönemlerde asla barınamaz, öne çıkamazdı. Yazarımız Pope işte tam böyle bir dünyaya 1668 yılında gözlerini açtı. Ciddi sağlık sorunları nedeniyle iyi bir eğitim alamadı. Bütün bunlara rağmen çok küçük yaşta Homeros başta olmak üzere meyil edecek yazarla tanışıp, destansı yapıtların yüceliğine kendisini bıraktı. Toplumu, kraliyetleri, kişileri eserlerinde sıkça eleştirdiği ve yerdiği için herkeslerce kısa zamanda tanınmaya başladı. “Saniye, senin gözetiminde saat...” (Alıntı #45262220 ) Epik şiirin tepesine ulaştığı Bukleye Tecavüz eserini ise 1717 tarihinde yayımlandı. Konusu yaşanmış bir olaydan ve geneli ise alaylı kurgudan oluşmaktadır. Olay ise; Baron Petre adındaki genç, yüksek sınıftan Arabelle Fermor adlı hanımın saçından muziplik olsun diye bir bukle kesip almış, bunun üzerine iki gencin aileleri birbirlerine girmiştir. Eser isminin kabalığı tamamen çeviriden dolayıdır. İngilizce olarak bakıldığında “Buklenin Çalınması” ismi Türkçede bu isimle karşılık bulmaktadır. Tüketim toplumu ve sahip olduğu eşyaların yüceliği altında ezilen insanların üzücü durumu Pope için her zaman acınası bir durum olarak lanse edilmiştir. Dönemin yüksek sınıf kadınlarının bu tarz düşkünlüklerini eserlerinde sıkça yerdiği için ise feminist çevreler tarafından hedef
2026 7. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 10:18
Çok iyi bir şiir çevirisi okudum. Türkçeye uyarlaması mükemmel diyebiliriz. Konu absürt gelse de(bir kadının saç buklesinin kesilip çalınması) bunun büyük bir hiciv olduğunu başta belirtmiş. Pope çok eski zamanların isyankar bir şairi olsa gerek.
2018 40. kitabı
Augustus döneminin en önemli yazarlarındandır. Bu eseri epik şiir biçiminde yazılmış bir eserdir. Nükteli ve alaycı bir şekilde basit konuların abartılı bir şekilde anlatılmasını eleştirir. Aslında hedef üst sınıf insanları, asilleri yermektir. Bir buklenin kesilişini abartılı bir şekilde anlatıldığı bu eserde asillere, üst sınıf insanları alaycı ve aşağılayıcı bir şekilde eleştirir. Kısacası okuduğunuzda asıl meselenin sadece bir buklenin kesilmesi olmadığını anlayacaksınız.
·64 syf.·
2017 2. kitabı
Ders kitabı olarak gösterilen ve batı edebiyatında gelmiş geçmiş en büyük hiciv(taşlama) sanatçılarından kabul edilen neo-klasik yazarı Alexander Pope'a aittir. Söylediğim gibi kitap bir hicivdir daha doğrusu alay söz konusudur. Kitabın türü mock-epic diye geçer yani epik öğelerle alay etme durumu vardır. Özet olarak Clarissa adındaki genç bir kızın küçük bir buklesinin kesilmesini destansı biçimde, özellikle sanki tanrılar savaşıyormuş gibi anlatarak göstermesi ve tanrısal özellikleri sanki önemsiz bir detay gibi göstermesi bir kaç özelliklerden birkaçıdır.
18. Yüzyılın Buklesi
2022 32. kitabı
Alexander Pope bizlere 18. yüzyıl sosyetesinin basit olayları nasıl önemliymiş gibi abarttıklarını tasvir eder. Gerçekte yaşanan bu olayı, Pope'un bir arkadaşı şiire dökerek ortamı yumuşatmasını ister. Acımasız epik bir havayla yazılan şiirden geriye bir tutam bukle ve dönemin realitesi kalır.
2026 26. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2026 19:55
Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Alexander Pope “Bukleye Tecavüz” adlı şiiri oldu. Pope, bu epik şiirinde mübalağa sanatını fazlaca kullanmış. Dönemin ünlü isimlerine göndermeleri ve eleştirileriyle geniş bir yelpaze, benzersiz bir anlatım sunuyor okurlara. Adından dolayı "malum" konuyu işleyeceğini beklerken bambaşka, düşüncemin ötesinde bir destansı şiir çıkıyor karşımıza. Tam manasıyla uçuk kaçık bir kurgunun olduğunu görüyoruz. Açıklayıcı notların yer almasıyla da okuma biraz daha anlaşılır hale geliyor gibi. Ama asıl kitap bitiminin ardından incelemelerini okuyunca kafamda daha netlik kazandı ve bir aydınlanma yaşadım diyebilirim ;) 18. Yüzyıl İngiliz asiller sınıfının basit bir olaya "bir buklenin kesilişi" kisvesi altında yergiler ve yargılarla dolu büyülü bir atmasfer içinde geçer tüm bu karmaşa. #kitapalıntısı ... Kimi halka halka güzelin çevresine dizildi,* Saçın karmaşık kıvrımlarında yitti kimisi, Kimi de mekân tuttu kulağındaki süsü. Tıp tıp atan kalplerle başladılar beklemeye Kaderin ön gördüğü an gelecek diye. *Milton'ın melekleri de aynı şekilde iç içe halkalar oluşturarak toplanır.
Edebiyat Şiir
2023 53. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2023 11:09
selamlar; Şiir okumayı beceremeyen ben ağır bir eser olan Bukleye Tecavüz adlı eseri okuduysam siz de okursunuz diyorum .. Etki mi elbette oldu Gerçek bir olaydan esinlenerek yazılmış olan bu kitap okuduktan sonra derinlere inmeyi seven okurlar için biçilmiş kaftan
2022 41. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2022 21:07
Kitap ismi insanı biraz geriyor aslında çevirisi “ Buklenin Çalınması” olarak da yapılabilirmiş ama çevirmen “rape” sözcüğü tam olarak tecavüze karşılık geldiğini düşünerek bu şekilde karar kılmış. Burada ki bukle hepimizin bildiği saçtan başka bir şey değil. Ünlü şairimiz Pope geçmişte de önemli olan güzellik ve onun yitirilişi hakkında yazmış bu şiiri. Okumak değişik bir deneyimdi.
1000k

Alexander PopeYazar · 8 kitap
Alexander Pope (d. 21 Mayıs 1688 - ö. 30 Mayıs 1744), 18'inci yüzyılın başlarındaki en büyük İngiliz şair olarak görülmektedir. Hicivli dizeleriyle ve Homer'i tercümesi ile tanınmıştı. Kahramanlık beyitleri üstüne bir uzmandı. En önemli eserleri 'Essay on Man' (Tanrının her şeyi bildiğini, onun zalim olarak görülmemesi gerektiğini anlatır) ve 'Essay on Criticism'dir. (Kötü eleştirinin kötü eserlerden daha zararlı olduğunu anlatır). Küçük yaşta tüberküloz hastalığına yakalandı ve çok acılar çekti. Bu yüzden ömür boyu kısa kaldı ve hiç evlenmedi. (1709) Pastorals (1711) An Essay on Criticism (Tenkit userine bir deneme) (1712) The Rape of the Lock (Saçın kahkülüne tecavüz) (1713) Windsor Forest (Vinsor ormanı) (1715-1720) Homeros'in İlyada destanının İngilizce'ye tercümesi (1717) Eloisa to Abelard (1717) Elegy to the Memory of an Unfortunate Lady (Talihsiz bir kadının hatırasına mersiye) (1725-1726) Homeros'in Odysseia destanının İngilizce'ye tercümesi (1728) The Dunciad (Aptalların savaşı) (1727) Peri Bathous, Or the Art of Sinking in Poetry (Peri Bathus veya şiirin batırılma sanatı) (1734) Essay on Man (İnsan üzerine bir deneme) (1735) The Prologue to the Satires (Hicivlere bir giriş)