Kelebek etkisi: Hayatta her şey birbiri ile bağlantılıdır. En ufak bir değişim, alakasız görünen başka bir şeyde büyük değişikliklere sebep olabilir.
Bu kitabın benim hafızamdaki açılımı tam olarak budur.
Şayet olay örgüsünde ufak bir değişime kalkarsanız romanın tüm sistemi çöker.
Edebiyat eleştirmenlerinin “Brett Easton, Ellis ve Michel Houellebecq” romanlarıyla aynı kulvarda buldoğu bu #i̇lkkitap hayatları, katıldıkları bir radyo programıyla değişen kahramanların hikâyesini anlatıyor.
Bireyselleşmenin ne menem bir sorunsal olduğunu, insanların medet beklediği yardım çağrısını radyo programlarına bağlanarak giderdiği girizgahıyla başlayan romana daha ilk satırlarından bağlandım.
Zirâ hikâyenin gizli öznesi kadın kahraman, radyo programına bağlandıktan bir süre sonra canlı yayında elindeki silahla kendi idaresine kendi iradesiyle son veriyor. Ve yazar olay örgüsünün pimini işte bu şekilde çekmiş oluyor.
Derken ana karakter olan erkek arkadaşı çıkıyor sahneye. Sevdiği kadının kendisinden vazgeçmesiyle yaşamdan vazgeçen bir kimlik.
Onun hikâyesi de psikoloji masterı yapan radyo programcısı karakteri derinden etkiliyor. Aynı zamanda tamamlamak istediği tezinin kobayı olarak da görüyor diyebiliriz. Ama sadece öyle olduğunu sanıyor. Ki “sanmak” görünmeze adım atmakla eştir..
Kendini yavaş yavaş ölüme mahkûm eden birinin hikâyesi peşinde tezini tamamlamaya çalışan kadın karakter, hayatına son veren karakter ve sevgilisinin öyküsünün aslında sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu öğrenir.
Görünmeyen yüzünde Bosna Savaşı ve arka yüzü, uyturucu trafiği ve baronlar, mya ile iş gören işadamlarının kesif kokusu tez sahibinin ruhuna işler.
Öngörülemeyen aşkın çarkları, siyaset- iş dünyası -illegal üçlüsünün dönen tekerleri arasında ezilen insanın karanlığına ışık tutuyor Zeh…Acı çekmenin, umutsuzluğun ikliminine güçlü tasvirleri ve kusursuz anlatısıyla okuruna zırh giydirip yalın, karanlık ama net bir tavırla eşlik ediyor. Kartallar ve MeleklerJuli Zeh