Karlar Altında Bir Cinayet Ve İdeolojiler
2026 1. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2026 00:00
Ahmet Ümit’in Kar Kokusu romanı, siyasi arka planı olan bir polisiye hikâyeyi anlatıyor. Olaylar Moskova’da geçiyor ve Türkiye’den giden bir grup sol görüşlü öğrencinin yaşadıkları üzerinden ilerliyor. Kitapta hem bir cinayet soruşturması hem de karakterlerin geçmişleri ve ideolojik çatışmaları işleniyor. Romanın dili genel olarak sade ve akıcı. Okurken zorlanmadan ilerlenebiliyor. Polisiye unsurlar merak duygusunu canlı tutuyor; katilin kim olduğu sorusu kitabın sonuna kadar netleşmediği için okuma isteği devam ediyor. Bunun yanında siyasi tartışmalar ve dönemin atmosferi de hikâyenin önemli bir parçası. Özellikle 1980 öncesi sol hareketlere dair detaylar, kitabın arka planını oluşturuyor. Karakterler arasında farklı görüşlere sahip kişilerin olması, diyalogları daha ilgi çekici hale getirmiş. Ancak yer yer siyasi sohbetlerin uzun tutulduğu bölümler tempoyu biraz düşürebiliyor. Polisiye beklentisiyle başlayan okurlar için bu kısımlar ağır gelebilir. Genel olarak Kar Kokusu, hem polisiye hem de politik roman sevenlerin ilgisini çekebilecek bir eser. Akıcı anlatımı ve merak unsuru sayesinde kolay okunan, fakat arka planındaki siyasi tartışmalar nedeniyle düşündüren bir kitap.
Kar KokusuAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 20199,4bin okunma