Puan vermedi·288 syf.····Okunma: 16 Aralık 2025 13:21 Nijeryalı yazar Adichie'nin askeri dikatatörlük altındaki Nijerya’yı arka plana aldığı, biraz aile biraz da büyüme hikayesi Mor Amber. Varlıklı bir aile, Katolik kilisesine sıkı sıkıya bağlı ve bu bağlılıkla ilişkili şekilde çocuklarını yoğun baskıyla büyüten, yer yer şiddetten de kaçınmayan bir baba. Arada kalmış, çok da söz sahibi hissetmeyen, kendini hep geride tutan bir anne. Anneye hiç benzemeyen bir kadın figürü olan bir hala ve halanın evine ziyarete gittiğinde bambaşka bir dünyayla tanışan, yavaş yavaş değişen Kambili ve kardeşi Jaja. Kambili ve ailesinin hikayesi anlatılırken bir yandan da ülkenin politik hareketliliğinin toplumsal etkileri de hissediliyor. Baba Eugene muhalif yazıların yazıldığı bir gazetinin sahibi ve ülkenin politik olarak içinde bulunduğu çalkantılı dönemde bu baskılardan nasibini alıyor, ama aslında bir yandan da aile içinde farklı bir baskıyı ve otoriterliği ailesine uyguluyor. Kambili kuzenleriyle halasının evinde geçirdiği günlerde ilk kez bir birey olabildiğini hissediyor belki, bambaşka bir yaşantı ile tanışıyor. Kitapta anne ve hala karakteri gibi aynı aile içinde birbirinden tamamen iki farklı kadının işlenişi en ilgimi çeken detaylardan biri oldu.
Adichie’den okuduğum ilk kitap. Merak ettiğim başka kitapları da var aslında, devam edeceğim okumaya. Dili yorucu değil, anlatımı sakin. Oldukça farklı bir kültür ve coğrafya olduğu için yer yer yabancı gelen isimler, detaylar var ama notlarla açıklanmış. Farklı ülke edebiyatı okumak keyifli. Beğenerek okudum, okuduğuma memnun oldum, Mor Amber’i tavsiye ederim.