Polisiye seviyorsanız ve özellikle “imkânsız suç” temasına ayrı bir ilginiz varsa bu kitap tam bir beyin jimnastiği. Kilitli Odaların Esrarı farklı yazarların kaleminden çıkan öykülerden oluşuyor ve her biri klasik polisiyenin en zor bulmacalarından biri olan “kilitli oda” gizemini kendi tarzında ele alıyor.
Kitabı okurken en çok hoşuma giden şey, her hikâyede aynı temel soruyla karşılaşıp bambaşka çözümlerle şaşırmak oldu. Bir odanın kapısı içeriden kilitli, pencereler kapalı, ortada bir suç var… Ama fail ortada yok. Bu imkânsızlık hissi okurken insanı gerçekten içine çekiyor. Bazı öykülerde çözümü tahmin etmeye çalıştım, bazılarında ise yazar ters köşe yapmayı başardı.
Elbette her hikâye aynı etkiyi bırakmadı. İçlerinde temposu daha yüksek ve zekice kurgulanmış olanlar olduğu gibi, biraz daha tahmin edilebilir olanlar da vardı. Ama genel olarak kitap, polisiyenin klasik atmosferini sevenler için oldukça tatmin edici. Özellikle mantık oyunlarını seven bir okur olarak ben keyif aldım.
Kısa kısa öykülerden oluşması da ayrı bir avantaj; bir solukta bitirmek zorunda değilsiniz, her gün bir gizem çözerek ilerleyebiliyorsunuz. Polisiye türünün zekâya dayalı tarafını sevenler için güzel bir derleme olmuş diyebilirim. Benim için hem eğlenceli hem de merak uyandırıcı bir okuma deneyimiydi.