Cennet Çayırlarında Hüzün! * Spoiler içerir
2026 29. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2026 12:02
Öncelikle yazar John Steinbeck’in bu zamana kadar tüm kitaplarını bayılarak okuduğumu belirtmek isterim özellikle Cennetin Doğusu kitabından sonra bu kitabına yöneldim. Sadece şaşkınlığım bu kitap diğerleri gibi tek bir olay ya da bazı karakterler üzerinden gitmiyor. Parça parça on iki birbirine bağlı kısa öyküden oluşuyor. Her bölüm farklı bir karakter veya olay üzerinden yaşamın zorluklarını, beklentileri ve hayal kırıklıklarını gözler önüne seriyor. İnsanların doğayla olan ilişkisi, toprakla uğraşırken yaşadıkları ekonomik sıkıntılar, aile bağları, komşuluk ilişkileri gerçek bir dille anlatılmış. Yalnız kitabın İsmi içeriği ile tezat gibi geldi bana. Çünkü vadiye “cennet” denmesine rağmen burada yaşayan ailelerin her biri kendi iç çatışmaları, hayal kırıklıkları ve yalnızlıklarıyla mücadele eder. Kimi geçmişin yükünü taşır, kimi ekonomik sıkıntılarla boğuşur, kimi ise toplum içinde kabul görme arzusu yüzünden olumsuz sonuçlarla karşılaşır. Doğanın güzelliği ile insan ruhunun kırılganlığı arasında belirgin bir tezat vardır. Cennet çayırları o güze vadiye yerleşmeye çalışan herkesin aklını alacak güzellikte bir yer iken yaşayanların sonu pek de iç açıcı olmuyor hayal kırıklığı ile bütün hikayeler son buluyor. Sonuç olarak İnsanın iç dünyası düzelmeden bazı sıkıntıları içinde halletmeden yaşadığı yer ne kadar “cennet” olursa olsun gerçek mutluluk mümkün değildir. Gerçek mutluluk insanın çevresinde veya herhangi bir eşyada yerde değil tamamen içindedir diyebiliriz .Kendi adıma ters köşe olduğum bir kitaptı ama okunmaya değer mi kesinlik evet. Beğendiğim bir kitap oldu tavsiyedir.
Duygu ve Düşünce
Cennet ÇayırlarıJohn Steinbeck · İletişim Yayıncılık · 20222,129 okunma