·210 syf.····Okunma: 28 Şubat 2026 12:30 Bazı kitaplar bittiğinde kendinizi yorgun ama bir o kadar da bilge hissedersiniz. Yu Hua’nın Yaşamak kitabı benim için tam olarak böyle bir deneyimdi.
Yaşamak, sadece nefes almak değil; tüm kayıplara, acılara ve yıkımlara rağmen hayata tutunma iradesidir. Fugui adında bir adamın, varlıklı bir mirasyediden toprağa bağlı yaşlı bir köylüye dönüşümünü izlerken; aslında bir ülkenin (Çin) kanlı ve sancılı tarihine tanıklık ediyoruz. Yu Hua, bize mutluluğun değil, dayanıklılığın hikayesini anlatıyor. 'İnsan, sadece yaşamak için yaşar, yaşamanın ötesindeki hiçbir şey için değil.'
Başlangıçta Fugui karakterinden nefret ettim. Ailesine ve çevresindeki insanlara karşı olan o sonu gelmez bencilliği rahatsız ediciydi. Fakat hayatın tokadını yedikçe nasıl bilge ve sabırlı bir adama dönüştüğünü izlemek muazzamdı. Ancak bir yandan da bunları hak ettiğini düşünmeden edemedim. Zamanında sonuçlarını düşünmeden yaptığı eylemler sadece kendi hayatını mahvetmek ile kalmadı aynı zamanda ailesindeki her bir kişiyi teker teker sona doğru götürdü.
Her şeyini kaybeden bir insanın hala bir öküzle dostluk kurup toprağını sürmeye devam etmesi... Bu, umuttan ziyade var olmanın o en saf haliydi. Kitap da zaten anlatıcının Fugui ve öküzü ile bir dere kenarında tanışması ve daha sonra Fugui'nin yaşamını en baştan şu anda dere kenarında bulunması haline kadar anlaması ile başlıyor. Olayları birinci ağızdan yani Fugui'den dinliyoruz. Bu da kitabın etkileyiciliğini biraz daha artırıyor.
Kitapta aynı zamanda Çin'in kanlı tarihine tanıklık ediyoruz. Aslında kısa süreler içerisinde birçok rejim değişikliği meydana gelmiş ve her birinde de insanların yaşam koşulları tepetaklak olmuş. Bazen bakıyoruz herkesin kendine ait toprağı var, bazen bakıyoruz ortak bir yemekhane yapılmış herkes ordan yiyor ve refah içinde oluyorlar ama bazen de bir bakıyoruz ellerinde hiçbir şeyleri kalmıyor. Tüm bunların ise kısa süre içerisinde gerçekleşmesi ise oldukça rahatsız edici.
Eğer hayatın zorlukları karşısında yorgun hissediyorsanız, bu kitap size 'dayanma gücü' verecektir.