2026 12. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2026 15:22
Yaratıcılık kelimesini duyduğumuzda aklımıza genellikle tuale fırça darbeleri vuran bir ressam ya da kelimelerle dans eden bir yazar gelir. Peki ya "yaratıcılığın" aslında sadece sanatsal bir eylem değil, insanın kendi varoluşunu inşa etme biçimi olduğunu söylesem? Rollo May’in kült eseri Yaratma Cesareti, tam da bu noktada zihnimizde yeni pencereler açıyor. Kitap, yaratıcılığı dar kalıplarından çıkarıp "kendi hayatını anlamlandırma ve var etme çabası" olarak tanımlıyor. Okurken beni en çok etkileyen kısımlardan biri, yazarın kaygı ve cesaret arasında kurduğu bağ oldu. Yeni bir şey yaratmak (bu yeni bir benlik, yeni bir yaşam tarzı ya da yeni bir düşünce olabilir) her zaman eskiyi yıkmayı gerektirir. Ve bu bilinmezlik hali doğal olarak kaygı doğurur. Ancak May'in de harika bir şekilde ifade ettiği gibi; gerçek cesaret korkunun ya da kaygının yokluğu değil, tüm bunlara rağmen eyleme geçebilme kapasitesidir. Psikolojiye ve varoluşçu felsefeye ilgi duyanların, hayatında tıkandığını hissedenlerin ve "Ben bu dünyaya ne katabilirim?" diye düşünen herkesin mutlaka okuması gereken, altı çizilecek cümlelerle dolu bir başucu kitabı. Okuması her zaman çok kolay değil, sindire sindire ilerlemek gerekiyor ama bittiğinde dünyaya ve kendinize bakışınızın değiştiğini hissediyorsunuz.
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20223,206 okunma
1 +1'leme