Bazı kitaplar vardır, bittiğinde sadece kapağını kapatmazsınız; sanki zihninizde yeni bir kapı açılmış gibi hissedersiniz. Veysi Çeçen’in "Engel Siz Psikoloji" kitabı benim için tam olarak böyle bir deneyim oldu. Kitaba başlarken yazarın sorduğu o soru aslında her şeyi özetliyor: Hayat neden bu kadar karmaşık ve biz neden bazen olduğumuz yere çakılıp kalıyoruz? Cevap ise hem sarsıcı hem de özgürleştirici; çünkü bizi sınırlayan engellerin çoğu aslında dışarıda değil, kendi içimizde saklıymış.
Yazar, bir uzman titizliği ile bir dost samimiyetini harika harmanlamış. Kitap boyunca kendimi, çocukluktan getirdiğim inanç kalıplarını ve "ben böyleyim" dediğim ama aslında bana ait olmayan etiketleri sorgularken buldum. Veysi Çeçen’in vurguladığı gibi, gerçek özgürlük başkalarının bizi nasıl tanımladığından sıyrılıp, kendi benliğimizi bilinçli bir şekilde seçtiğimizde başlıyor. Özellikle içsel motivasyonun gücü, her öfkenin ardındaki o incinmişlik hissi ve konfor alanından çıkmanın zihni nasıl canlandırdığına dair bölümler, kendi kendimi yeniden inşa etme sürecimde bana müthiş bir rehber oldu.
Yazarın sadece bir teorisyen olmayıp, Dublin Üniversitesi’ndeki akademik geçmişi ve kurucusu olduğu DİLKOGEM modeliyle sahada bizzat çocuk ve ailelerle çalışıyor olması, kitaptaki her cümlenin altını dopdolu kılıyor. Eğer siz de içinizdeki o ışığı hatırlamak, korkularınızla yüzleşip "ENGEL SİZ" olmayı seçmek istiyorsanız, bu kitabı listenize mutlaka eklemelisiniz. Unutmayın, en değerli yolculuk insanın kendine yaptığı yolculuktur.