İki Nokta Arasında Bir Ömür
·79 syf.·
2026 6. kitabı
Zehra Yaden ’in Yârê-i Sinê ’si, bir teselli arayışı değil, bir ruhun kendi enkazı üzerinde kıldığı o vakur cenaze namazın, o derin sükûtunve en çok da "vazgeçişin" kitabıdır. Bu eser, okura pembe baharlar vadetmez, aksine, sinesinde iki bahar kırgınlığı taşıyanların, kışı mülk edinenlerin ve aşkı bir ödül değil, sadık bir yara gibi kuşananların sığınağıdır. Şair, kalemi bir neşter eylemiş. Öyle bir deşmiş ki yüreği, mürekkep yerine kağıda süzülen her damla, bir ruhun feryadı olup donmuştur. "Yaram yârdı bana, sadıktım aşka" derken, acıyı kapı dışarı etmek yerine onu başköşeye buyur eden bir gönül işçiliği görürüz. Burada yara, iyileşmesi gereken bir hastalık değil, yâre ulaştıran, içeriye nur sızmasını sağlayan mukaddes bir yarıktır. En çarpıcı olan ise o sessiz imzadır. Cümle sonlarındaki eksik noktalar.. Üç noktanın üçüncüsünü koymaya derman bulamamış bir el, aslında vuslatın bu dünya sürgününde imkânsız olduğunu haykırır. Bir nokta şairin kendisidir, diğeri gidenin hayali, şairin gölgesi.. Lakin o üçüncü nokta —yani "tamamlanmışlık"— bu eksik alemde yerini bulamamıştır. Bizler, o iki nokta arasındaki o ince sızıda, o "belki" ile "keşke"nin arasında asılı kalırız. Dünyanın riyasından, insanların "ateş etmeden öldüren" soğukluğundan yorulan şair, sevgilisini alıp güneşe doğru gitmek ister. Bu bir kaçış değil, bir hicrettir. Fani olanın kirliliğinden, hakiki sükûna duyulan o onulmaz özlemdir. Şair, "Aşktan öldü dersiniz" diyerek defteri kapatırken, bize sinesindeki o derin yarayı ve "yalandır ömrüm" hakikatini miras bırakır. Yare-i Sine mısraları arasında gezerken dikkat edin. Zira her satır başı bir uçurum, her mısra sonu bir mezar sessizliğidir. Ama bil ki, sinede bir sızı yoksa ruh ölüdür. Zehra Yaden bize şunu hatırlatır: Yan ki nur olasın, sus ki sır kalasın.. Vesselâm..
Yârê-i SinêZehra Yaden · Lora Yayıncılık · 202462 okunma
1.428 Gösterim
Bu güzel yorum için çok teşekkür ederim ☺️🌸 Şiirlerimde, yazarken kendimi, yüreğime oturan ağırlığı anlamaktı yazma gayem.. Ben tek kendimi anlamamış, anlaşılmışım da.. Bu gözlerimi doldurdu. Okuyan yüreğiniz var olsun 🫧
KRM
Kıymetli Zehra Yaden Hanım, Şairin gayesi kendini anlamaksa, okurun gayesi de o yaraya ortak olmaktır. Gözlerinizdeki o nem, kaleminizin hakikatindendir. ​Ruhunuzun neşteri keskin, sükûtunuz daim olsun. Bize bu sadık yarayı miras bıraktığınız için asıl biz teşekkür ederiz. 💐