Yârê-i Sinê

Sıralamalar

İki Nokta Arasında Bir Ömür
·79 syf.·
2026 6. kitabı
Zehra Yaden ’in Yârê-i Sinê ’si, bir teselli arayışı değil, bir ruhun kendi enkazı üzerinde kıldığı o vakur cenaze namazın, o derin sükûtunve en çok da "vazgeçişin" kitabıdır. Bu eser, okura pembe baharlar vadetmez, aksine, sinesinde iki bahar kırgınlığı taşıyanların, kışı mülk edinenlerin ve aşkı bir ödül değil, sadık bir yara gibi kuşananların sığınağıdır. Şair, kalemi bir neşter eylemiş. Öyle bir deşmiş ki yüreği, mürekkep yerine kağıda süzülen her damla, bir ruhun feryadı olup donmuştur. "Yaram yârdı bana, sadıktım aşka" derken, acıyı kapı dışarı etmek yerine onu başköşeye buyur eden bir gönül işçiliği görürüz. Burada yara, iyileşmesi gereken bir hastalık değil, yâre ulaştıran, içeriye nur sızmasını sağlayan mukaddes bir yarıktır. En çarpıcı olan ise o sessiz imzadır. Cümle sonlarındaki eksik noktalar.. Üç noktanın üçüncüsünü koymaya derman bulamamış bir el, aslında vuslatın bu dünya sürgününde imkânsız olduğunu haykırır. Bir nokta şairin kendisidir, diğeri gidenin hayali, şairin gölgesi.. Lakin o üçüncü nokta —yani "tamamlanmışlık"— bu eksik alemde yerini bulamamıştır. Bizler, o iki nokta arasındaki o ince sızıda, o "belki" ile "keşke"nin arasında asılı kalırız. Dünyanın riyasından, insanların "ateş etmeden öldüren" soğukluğundan yorulan şair, sevgilisini alıp güneşe doğru gitmek ister. Bu bir kaçış değil, bir hicrettir. Fani olanın kirliliğinden, hakiki sükûna duyulan o onulmaz özlemdir. Şair, "Aşktan öldü dersiniz" diyerek defteri kapatırken, bize sinesindeki o derin yarayı ve "yalandır ömrüm" hakikatini miras bırakır. Yare-i Sine mısraları arasında gezerken dikkat edin. Zira her satır başı bir uçurum, her mısra sonu bir mezar sessizliğidir. Ama bil ki, sinede bir sızı yoksa ruh ölüdür. Zehra Yaden bize şunu hatırlatır: Yan ki nur
Puan vermedi·79 syf.·
2026 21. kitabı
Aslında inceleme paylaşmıyacaktım ama bu güzel eserin okunmasını istedim. Hani derler ya "Her Güzel Şeyin Bir Sonu Var." Diye bittiğinde içim de bir hüzün oluştu. Yârê- i Sinê; göğüsteki yara veya kalpte ki sevgi anlamına geliyormuş. Kitabın özeti diyebilirim. Şiir okumayı seviyorum. İnsan en güzel şekilde şiir yazarak duygu ve düşüncelerini aktarabilir. Bu kitapta çok güzel aşkını, sevgisini anlatmış. Keyifli Okumalarınız Olsun.🩷
2025 36. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2025 14:56
Bir şiir kitabına inceleme nasıl yazılır bilemiyorum, o yüzden cümleye nasıl giriş yapacağımı kestiremiyorum. Okuduğumdan beri üzerinden bayağı zaman geçti ama bu incelemeyi zehram için boynum borcu biliyorum, o yüzden uzun zamandır ertelediğim incelemeyi yazmaya geldim. Şair arkadaşım gönül yaralarını çok güzel bir şekilde dile getirmiş. Şiir seviyorsanız bir şans vermenizi temenni ederim. Yanılmıyorsam Zehra Yaden kitabın PDF’ini sabite atmıştı, 1-2 saat içinde okuyabileceğiniz, bir iki gün etkisinden çıkmakta zorlanacağınız bir eser. Yazar arkadaşım pek tanınmasa da ileride çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Zehra Yaden ama yine de ben senden bir roman okumak istiyorum. (Bir roman yazmaya başla artık:) Pek İnceleme gibi olmadı kusuruma bakmayın.
Şiir
Yârê-i SinêZehra Yaden · Lora Yayıncılık · 202462 okunma
Şiir kitaplarına inceleme yazmam normalde
2026 13. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2026 22:50
İlk defa şiir kitabı incelemesi yazıyorum ne diyeceğimi bilemiyorum doğrusu. Her bir şiirde fazlasıyla yaşanmışlık hissettirdi öncelikle. Kendimden bir parça buldum birkaç mısrada bile olsa. Tesadüfen pdf linkinin ana sayfama çıkmasıyla keşfettiğim, okuduğuma pişman olmadığım bir kitaptı. Özellikle fazla kitap okuyamadığım şu dönemlerde şiirler ilaç gibi geldi. Gayet güzeldi, tavsiye ederim
2026 7. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2026 02:06
Bu kitap herkese “iyi hissettirecek” bir kitap değil. Çünkü gerçek. İçinde yalnızlık var, kırgınlık var, içe atılan şeyler var. Ama belki de tam bu yüzden bu kadar etkileyici. Kendinden bir şey buluyorsun ve o bağ kurulduğu anda kitap seni bırakmıyor. Kısacası Yare-i Sine benim için okunan değil, hissedilen bir şiir kitabı oldu. Bitirdim ama bazı dizeleri hâlâ içimde dönüp duruyor. Okumayın (:
1000 Kitap
2026 12. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2026 19:52
Merhaba sevgili okurlar, umarım hepiniz iyisinizdir:) Yâre-i Sinê... Gönül Yarası... Her gönül de ister istemez bir yara olur bazen rüzgar bile esse bu yara kanar... Bu eserde şunu o kadar güzel bir şekilde farkettim ki; ayrılık sadece bir hüzün değil aynı zamanda bir "olgunluktur". Süslü cümleler değil de daha çok şiirleri bir nota gibi hissediyor insan. Aşkın o melankolik hâli çok güzel bir şekilde anlatılmış. Bazı kıtalara kendini o kadar çok kaptırıyor ki insan... Bazen okurken yazarın iç sesini duyarsınız ya, Yâre-i Sinê de ben böyle hissettim. Okurken bazen başka yerlere dalabiliyor insan ama bu dalgınlıktan değil, kitabın düşündürücü olmasındandır. Gerçekten de derinden düşündürdü beni. Duygu yoğunluğu yüksek olduğu için de yavaş okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum sindire sindire okumak şiirleri daha iyi anlamaya vesile olacaktır. Kesinlikle önereceğim bir kitap Ve ayrıca sevgili yazar Zehra Yaden'e çok teşekkür ederim Kitabı da sevgili yazarın Whatsapp kanalından temin ettim, gerçekten sevdiğim bir yazardır kendisi. Kanallarını bırakacağım bakmak isteyenler bakabilir whatsapp.com/channel/0029Vak... t.me/Zehra_Yaden youtube.com/@zehrayaden?si=... İçerikli kaliteli olduğu için tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerimm✿
İnceleme

Zehra YadenYazar · 0 kitap
Merhaba, ben Zehra Yaden. Aslen Muş'lu, doğma büyüme İstanbul'luyum. Sade bir yaşantı tercihim, yaşamak ise tek seçimim. Ben aşkı, aşk ile yazanım.. Sevdadan merhamet isteyen, Bir aşığın gözünde ki yaşım.. Ve benim yaşım, rakamlara bakmaz. Yüreğim çekmiş bu dünyadan, merhamet dilenirim, hep kaybeden olsam da, merhametim ile.. 7 yıldır yazıyorum.. İnşAllah, bu 8. yılım. Bu uzun ve meşakkatli yol da, yazdıklarım her bir okuyucunun yüreğine güzellikler ile değmesi temennimle..