2026 8. kitabı
Bir Türk Ailesinin Öyküsü-464 sayfa İrfan Orga 1914 yılında 1. Dünya Savaşı'nın başlamasından bir yıl öncesindeyiz. Beş yaşındaki İrfan ve kardeşi Mehmet,aileleriyle yaşadıkları evde huzurludurlar. Anneleri kendi halindedir. Onlara İnci bakmaktadır. Savaşın başlaması hayatlarının düzenini bozacaktır. Dedeleri savaş başlamadan ölmüştür ve babaları da savaşa katılmak zorundadır. Savaş yaşamlarını olumsuz etkileyecektir. Babalarının savaşta ölmesi, evlerinin yanmasıyla hayatları zorlaşmaya başlar. Babaanne ve anneleriyle kalırlar. Anneleri alışkın olmadığı bir düzene uyum sağlamak için elinden geleni yapacaktır. Mehmet ve İrfan'ın Kuleli'de eğitime başlamaları, annenin yaptığı el işlerinin rağbet görmesi durumlarını toparlatır. Daha önce 1. Dünya Savaşı'yla ilgili bir kitap okuduğumu hatırlamıyorum. Genelde 2. Dünya Savaşı anlatılıyordu. Açıkçası kitap beni etkiledi. Kitap Orga'nın Kuleli'ye gidişine kadar ki dönemi daha çok anlatıyordu. Kuleli,Cumhuriyet'in kuruluş dönemi ve sonrası daha azdı. Orga'nın neden bu şekilde yazdığını oğlu Ateş Orga son eklenen bölümde açıklıyor. Kitabın en büyük özelliği; ilk olarak ingilizce basılmasıdır. Anı kitabı olarak yazsa da otobiyografik roman olma özelliği ağır basıyordu.
Bir Türk Ailesinin Öyküsüİrfan Orga · Everest Yayınları · 20181,013 okunma