Biz insanlar, tek bir şeyden yaratılmış gibi davranmayı severiz. Açık veya Koyu. Güçlü veya zayıf. Hassas veya vahşi. Ama çoğumuz daha tuhaf oranlarda bir araya getirilmişiz. Dünya parlak sonuçları sever. "Başarı öyküsünü". Karmaşık taslaklar olmadan dönüşümü. Gerçekte mümkün kılan çirkin kısımlardan arındırılmış, en iyi anların özetini. Peki ya asıl amaç zıtlık ise? Peki ya ışığın içindeki karanlık, bir öyküye boyut kazandıran şeyse? Ben her zaman başkaları için ışıldayan, destekleyici bir insan oldum. Bunu özverili bir şekilde söylemiyorum. Bunu, farkında bile olmadan sahip olduğunuz o sessiz içgüdüyle söylüyorum: rahatlatmak, yol göstermek, ortamı yumuşatmak. Ağır olanı hafifleten, yargılamadan dinleyen, başkalarının kafasındaki fırtınalara yer açan, kurtarılmaya ihtiyacı olan ben olsam bile başkalarının kendilerini güvende hissetmelerini sağlayan kişi benim. İnsanların bu tür ışığı sevmesi ne kadar ilginç. İşin komik yanı, nereden geldiğini nadiren düşünüyorlar. Birinin dünyasını aydınlatmak için belli bir enerji gerekir, ama birinin dünyasını karartmak için neredeyse hiçbir şey gerekmez. Bazen sadece kayıtsızlık yeterlidir. Bazen ihanet. Bazen saygısızlık. Bazen de sevgi kılığında gelen bir hayal kırıklığı. Geçmişimdeki insanlar, işlerine geldiği sürece, işleri kolaylaştırdığım, kendilerini değerli hissettirdiğim sürece ışığımdan faydalandılar. Ama sonunda, aynı sıcaklığı gösterme sırası onlara geldiğinde, sırtlarını döndüler. Ve bu çok özel bir acı; çünkü desteklediğiniz insanlar, düşmeye başladığınızda elinizi ilk bırakanlar oluyor. Birine yapabileceğiniz en kötü şey, varlığının bir yük olduğunu hissettirmektir. Onlar öylece çekip gitmediler. Beni ışıkları kapalı bir şekilde yalnız bıraktılar. İhanet her zaman dramatik olmaz; çoğu zaman sessizdir. Hayatınızın her detayını bilen birinin artık soru sormayı bırakmasının ardından gelen sessizliktir. Sonsuza dek söz veren birinin aniden geçmiş zaman kipinde konuşmaya başlamasıdır. Güven, cömertçe harcadığınız ancak aslında sadece sizin yatırım yaptığınızı fark ettiğiniz bir para birimi haline gelir. Sürekli güveni düşünüyorum. Ne kadar kolay güvendiğimi. Sadakatin sadece var olduğu için karşılık bulacağına ne kadar inandığımı. Ortaya çıkmanın otomatik olarak birinin de benim için ortaya çıkacağı anlamına geldiğini sanıyordum. Ama güven yerçekimi gibi çalışmaz. Eşit şekilde çekmez. Bazen sizi bırakır. "Güçlü olan" kişi olup da sonunda çökmeye başlamanın ve gücünüzü öven insanların aslında zayıflığınız için yanınızda kalmayı planlamadıklarını fark etmenin getirdiği çok özel bir yalnızlık var. Ama işin garip yanı şu: Bu sefer karanlık boş hissettirmedi. Dürüst hissettirdi. Aydınlık altında görmezden geldiğim şeyleri görmemi sağladı - çok fazla verdiğim, çok çabuk affettiğim, çok nazikçe açıkladığım, çok uzun süre tahammül ettiğim tüm anları. Eskiden en iyi yanımın aydınlık tarafım olduğunu düşünürdüm. Şimdi karanlık yanlarımın da önemli olduğunu öğreniyorum. "Hayır" diyen yanlarım, karşılık bekleyen yanlarım, beni seviyormuş gibi yapanlara boyun eğmeyen yanlarım... Evet, artık ışığın içindeki karanlık benim. Kendimi kaybettiğim için değil, yanlış insanlar için parlamanın bedelini öğrendiğim için. Işığımın sınırları var. Sevgimin şartları var. Güvenimin kriterleri var. Ve doğru kişiler benim karanlık yönlerimden korkmayacaklar. Değerin zıtlıkta olduğunu, en zeki insanların genellikle spot ışıkları altında değil, gölgelerde şekillendiğini anlayacaklar. Evet, artık ışığın içindeki karanlık benim. Substack/ Sanaa Khatib
Substack