2026 19. kitabı
Okunma: 01 Mart 2026 00:26
“Her büyük ailede olduğu gibi her birimizin bir rolü vardı. Benimkisi ise isyandı.” Çöl Çiçeği – Waris Dirie Okurken tüylerimin diken diken olduğu, kalbimin sıkıştığı; cesaretin, özgürlüğün ve kadın olmanın ağır yükünü anlatan bir hikâye… Kendi çölünde çiçek açabilen tüm kadınlara selam olsun Küçücük bir yaşta, daha neyin ne olduğunu bilmeden kadın olmanın ağır yükleri Waris’in omuzlarına yüklenmişti. Somali’de gelenek olarak sürdürülen kadın sünneti… Küçük bedenlerin çoğu zaman dayanamadığı acı bir gerçek. Yapılmadığında dışlanan, “kirli” sayılan ve evlenemeyeceği söylenen kız çocukları… Ve henüz çocuk yaşta, bir deve karşılığında evlendirilmeye çalışılması… Bir çocuğun hayatının bir bedelle ölçülmesi. Ama bu hikâye yalnızca acıdan ibaret değil. Somali’nin çorak topraklarından modanın dünyasına uzanan, cesaretle atılmış bir yolculuk bu. Günlerce çıplak ayakla çölleri aşmak… Açlıkla, korkuyla ve belirsizlikle yürümek… Ama umudu hiç yitirmemek. Bu kitap bir mağduriyet hikâyesi değil; bir direnişin, bir isyanın ve kendi kaderini yeniden yazmanın hikâyesi. Okurken sarsıldım. Ama en çok da bir kadının küllerinden doğuşuna tanıklık ettim. Sizde benim gibi güçlü kadın hikayelerini seviyorsanız tavsiyemdir efendim okuyunuz
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201411,8bin okunma