2026 9. kitabı
Okunma: 01 Mart 2026 11:08
Olağanüstü Bir Gece, yüzeyde bir gecede değişen bir adamın hikâyesi gibi görünse de, okurken bende daha çok ahlaki bir çöküş ve güç arayışı hissi uyandırdı. Başlangıçta karşımızda hayattan kopuk, kimseyi önemsemeyen, hiçbir şeyden etkilenmeyen bir adam var. Bu kadar duyarsız birinin bir anda heyecan arayışıyla at yarışına gitmesi bile başlı başına bir boşluk göstergesi. Ama asıl kırılma, ihtiyacı olmadığı hâlde bir adamın düşürdüğü parayı almasıyla başlıyor. Kimse görmediği için bunu yapabilmesi ve bundan haz duyması açıkçası beni en çok rahatsız eden noktalardan biriydi. Çünkü burada ihtiyaç değil, tamamen “yapabiliyorum” hissi var. Güç hissi. Kadın ile yaşanan o bakışmalar, sonrasında kendini üstün görmeye başlaması, “ben seni zaten istemiyorum” tavrı… Bunlar da aslında içindeki o kibri gösteriyor. Parayı geri vermek yerine gidip bahse yatırması ve kazanması ise ahlaki olarak çöküşün devamı gibi. Zaten boş bir hayat yaşayan birinin, bu boşluğun üzerine bir de bilinçli bir kötülük eklemesi söz konusu. Yakalanma ihtimali doğduğunda parayı teklif ederek susmalarını sağlaması da bana bir arınmadan çok bir pazarlık gibi geldi. “Beni şikayet edebilirdi ama etmedi” derken bile hâlâ kendini merkeze koyuyor. Parayı verdiğine şaşırdıklarını söylemesi ve onların özür diler gibi konuşmalarından etkilenmesi, hâlâ kendini üstün konumda gördüğünü düşündürdü bana. Yani yaptığı kötülükten çok, karşı tarafın tavrı ilgisini çekiyor. Sonrasında fakirlere para dağıtması kısmında evet, bir empati kırıntısı var. Ama burada da tamamen saf bir vicdan uyanışı gördüm mü, emin değilim. Bana biraz güç gösterisi gibi geldi. Önceden de parası vardı ama hayatı görmüyordu. Şimdi hem dış dünyayı fark ediyor hem de parasının sağladığı etkiyi keşfediyor. İnsanların ona bakışı, takdiri, şaşkınlığı… Sanki biraz da görülme ve değerli hissetme arayışı var. “İyi insan” olarak görünmek istemesi ihtimali bana daha baskın geldi. Kitap bir gecede yaşanan dönüşümü anlatıyor ama bu dönüşüm bana tamamen içsel ve saf bir aydınlanma gibi gelmedi. İçinde hâlâ kibir, hâlâ güç duygusu var gibi hissettim. Bu yüzden okurken tam olarak etkilenemedim. Anlamlandırmak için sonradan üzerine düşünmem gereken bir kitap oldu. Tavsiye eder miyim? Okunabilir, kısa ve düşündüren bir metin. Ama benim için bayıldığım ya da çok etkilendiğim bir kitap olmadı. Daha çok “ilginç bir psikolojik deneme” gibi kaldı.
Olağanüstü Bir GeceStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023171,8bin okunma