Spoiler yok Bana Dokunma serisi bittiyse rahatlıkla okuyabilirsnz
2026 23. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2026 23:51
Her şeyden önce kitabı beğendim ama bu beğenimin altında beklentimin düşüklüğü de yatıyor olabilir. Ben ana seriye aman aman bayılmıyorum ama bu kitabı ana serideki tüm kitaplardan daha çok sevdim. Yeni Cumhuriyet’in kuruluşundan 10 sene sonra James büyümüş olmasına rağmen hala çocuk gibi davranıldığı için kendini kanıtlama çabasına girmiş. Bu 10 sene içerisinde Yeniden Kurtuluş yanlıları ve önemli kişileri Ark Adası adında bir adaya yerleşmiş ve o adadan, dünyayı provoke edip darbeler yapıyormuş. Kitabın başında James kendini kanıtlama çabasıyla o adaya gidiyor ve Sektör 52’nin başındaki adamın kızıyla yollarının kesişmesini okuyoruz. Ama bu kızımız yani Rosabelle, kardeşi için gözünü karartmaktan çekinmeyen bir karakter ve onu koruyabilmek adına rol yapıp James’i kandırıyor ve ajan olarak Yeni Cumhuriyet’e sızıyor. Ve biz de bu sırada gelişen olayları okuyoruz. Bence yazım dili ana seriden daha güzeldi. İki taraftan da okuduk sürekli olarak ve duygusal gelişmeler olsun, James ve Rosabelle’in iç çatışmaları olsun okuması genel olarak keyif vericiydi. Yeni Cumhuriyet’in işleyişi hakkında kafama yatmayan şeyler vardı benim ana seride, bu kitap/seri bence tam bitmemiş olan ve açıklıkları olan Bana Dokunma evrenini tamamlamak için yazılmış. (Tespit deyince de ben) Herkes okumak ister mi bilemem ama dediğim gibi benim kafamda oturmayan şeyler vardı, örneğin; Juliette’i kurtarmalarından sonra Ju’nun baygın kaldığı sürede Yeniden Kuruluş’a neler olduğu, herkesin bir anda gerçekten hükümetten vaz geçip teslim olmasının mantıklı olmadığı gibi… Bu kitap da o mantıksal bozuklukları kapatıyor ve aslında kötü insanların bir adada inanılmaz bir teknolojiyle hükümeti tekrar devralmak için çabaladığını ve aslında her şeyin tam olarak bitmediğini anlatıyordu. James’in gözünden bizimkileri okumak çok keyifliydi, tek üzüldüğüm şey Kenji. KENJİM NASIL TERK EDİLİR HİÇ ETİK DEĞİL?? Onun dışında James bence abilerinin en kusursuz versiyonu. Gerçekten iki abisi de geri zekalı, ikisini de hiç sevmiyorum (Adam’a yine katlanırım da aaron ıh ıh) Kenji ile çok vakit geçirdiği için James karakterinin büyük bir çoğunluğunu Kenji’den üstlenmiş ve bu onda hiç sırıtmamış. James karakterini zaten seviyordum ve onun ağzından bir şeyler okumak beni baya tatmin etti. James’e kızdığım bir nokta olmadı ama diğerlerine sinirlendim. BU ÇOCUK 21 YAŞINDA ona herkes hala 11 yaşındaki James gibi davranıyor. Ben James’in kendini kanıtlama çabasını fazlasıyla anlıyorum. (Bu çabası olmasa muhtemelen Yeni Cumhuriyet boku yerdi zaten) Rosabelle için çok fazla şey yazmak istemiyorum çünkü bence Rosabelle kendisini okudukça açan bir karakter. Onun hakkında bir şey bilmeden okuyup zihnimde tabular kurup o tabuları yıkmak benim açımdan keyifliydi. Sadece Rosabelle’in motivasyonunu Adam’ınkine çok benzettim. Ben Adam’dan nefret etmiyorsam tek sebebi düşüncelerinin arkasında yatan temel sebebin kardeşini koruma içgüdüsü olduğunun farkında olmamdı. Ve Rosabelle bence Adam’dan daha vasat bir halde kardeşini korumaya çalışıyor ve bu durumda insanlıktan çıkmak pahasına savaşmayı göze almış. Rosabelle’i gerçekten sevdim. Bir de Klaus yani bu Yeniden Kuruluş’u devralan sosyopattan söz edeceğim çok hızlı. Bu karakter hakkında aklımda çok fazla soru işareti var. Aşırı merak ediyorum. Bence bizimkilerin yendiği komutanlardan gerçekten çok daha zeki. Yani umudum da öyle olması yönünde çünkü iyi bir kurgu genelde iyi yazılmış kötü adamdan geçiyor bence. Sadede gelirsek, kararsızsanız ve okumayı düşünüyorsanız ben gayet beğendim. Okunabilirliği yüksekti. Ve keyif aldım okurken. Bana Dokunma serisindeki hiçbir karakteri sevmiyorsanız bile yine bir şans verilebilir ama evreninden nefret ediyorsanız okumak sizin için acı verici olabilir o yüzden bence okumayın. Ama seviyorsanız ve merak ediyorsanız alın okuyun çünkü güzeldi. Sadece bölüm başlarında akla yatmayan birkaç şey oluyordu onu da iki sayfa okuyunca anlayabiliyorduk. Dediğim gibi keyifliydi bence. Benidinlediğiniziçinteşekkürederim.
Beni SeyretTahereh Mafi · Dex Yayınları · 202543 okunma
aybüke y.
İnsanlar neden rosabelle’i aarona benzetiyor anlamıyorum kız dümdüz adam
Eline sağlık 😍 çok güzel bir inceleme olmuşş Yazar bu seriyi yıllar sonra yazdı muhtemelen kalemi de gelişince ortaya daha iyi bir şey çıktı 3. kitabını da çevirsinler yavaştan okumak istiyorum 😅😁
aybüke y.
Sanırım 2. yeni çıkmış dex ne sürede çevirir bilmiyorum ama hızlı gelir umarım 🫂 ve çoook teşekkürlerr🫶🏻
Melie buyrunuz efenim 🫡