2026 6. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2026 16:54
Bu kitabı bitirdiğimde uzun süre kapağını kapatıp öylece düşündüm. Gerçekten bazı kitaplar vardır, hikayesinden çok bıraktığı hisle kalır ya insanda. Benim için tam olarak öyle oldu. İlk başta bir cinayet romanı okuyacağımı sanmıştım ama aslında mesele Moloronun kim tarafından öldürüldüğü değilmiş mesele, insanın içindeki karanlık, sistem, güç ve vicdanmış. Kitabın akışı bence çok sürükleyici. Daha ilk sayfalardan bir gizem duygusu oluşturuyor. Olay örgüsü klasik bir katil kim? merakıyla ilerliyor gibi görünse de sayfalar ilerledikçe iş psikolojik ve sosyolojik bir boyuta taşınıyor. Karakterler tek boyutlu değil; herkesin bir arka planı, bir yarası, bir motivasyonu var. Bu da hikâyeyi daha gerçek ve çarpıcı yapıyor. Okurken sık sık Gerçek hayatta da böyle değil mi zaten diye düşündüm. Ben en çok kitabın sorgulatan tarafını sevdim. Adalet nedir? Suç gerçekten bireysel midir yoksa sistem mi insanı suça iter? Güç kimdeyse haklı olan o mu olur? Yazar bu soruları direkt cevaplamıyor ama karakterler üzerinden okuyucuya düşündürtüyor. Ve bence en etkileyici yanı da bu okuru pasif bırakmıyor. Sürekli zihinsel bir tartışma halindesin. Moloro karakteri sembolik gibi geldi bana. Sanki tek bir kişiyi değil, bastırılmış vicdanı, susturulan hakikati temsil ediyor. Moloro’yu kim öldürdü? sorusu bir noktadan sonra Vicdanı kim öldürdü? sorusuna dönüşüyor. Bu alt metni fark ettiğim an kitap benim için daha da derinleşti. Dili yer yer sert ama akıcı. Özellikle bazı diyaloglar o kadar net ve vurucu ki altını çizmeden geçemedim. Bence kitabın en güçlü tarafı atmosferi. Soğuk, karanlık ve biraz da rahatsız edici bir havası var. Ama bu rahatsızlık bilinçli; zaten okuru konfor alanından çıkarmayı hedefliyor gibi. Genel olarak ben kitabı sadece bir polisiye olarak görmüyorum. Daha çok insan doğasını, gücü, yozlaşmayı ve suskunluğu anlatan bir roman. Finali ise beklentimi karşıladı; şaşırtıcı ama yapay değil. Olaylar zorla bağlanmış hissi vermiyor, aksine parçalar yerine oturuyor. Kısacası benim için hem sürükleyici hem düşündürücü bir okuma oldu. Bitirdikten sonra hemen başka bir kitaba geçemedim çünkü kafamın içinde hâlâ sorular dönüyordu. Bence en iyi kitaplar da böyle oluyor zaten sadece okunup bitmiyor, bir süre seninle yaşamaya devam ediyor.
Palomino Molero’yu Kim ÖldürdüMario Vargas Llosa · Can Yayınları · 2025201 okunma