2026 24. kitabı
Okunma: 01 Mart 2026 17:31
Daha önce böyle kısa ama derin bir kitaba denk gelmemiştim. Başlığından da göreceğiniz gibi “Orucun Sırları”, sadece oruç tutmanın farziyetini anlatan bir metin değil, tam tersine orucun insan ruhu ve davranışları üzerindeki manevi ve ahlaki etkilerini gözler önüne seren bir eser. Kitap sayfa sayısı bakımından aslında kısa (yaklaşık 79 sayfa) ama benim için etkisi çok daha uzun ve yoğundu. İmam Gazali’(ra) nin dili sade, akıcı ve doğrudan olmakla birlikte okuyanı düşündüren bir yapıda. Oruç ibadetinin sadece “yemekten ve içmekten uzak durmak” olmadığını; daha ziyade insanın iç dünyasını dizginlemek, heva-hevesinden uzaklaşmak ve Rabb’ine yönelmek için eşsiz bir fırsat olduğunu vurguluyor. Bu bakış açısı beni en çok etkileyen tarafı oldu çünkü günümüzde oruç çoğu zaman sadece fiziksel bir ibadet olarak algılanıyor oysa Gazali, onu kalbî bir arınma vesilesi olarak ele alıyor. Kitapta, orucun sadece mideyi boş bırakmak değil aynı zamanda nefsin arzularını kontrol etmek, sabrı güçlendirmek ve ruhu daha yüksek bir bilinç durumuna taşımak olduğunu anlattığı bölümler var. Bu yüzden okurken sanki klasik bir dini eserden ziyade, insanın kendiyle hesaplaşmasını sağlayan bir sohbet dinliyormuşum hissine kapıldım. Bir başka güzellik de Gazali’nin konuyu ayet ve hadislerle desteklemesi bu, okurken eserin sadece felsefi değil aynı zamanda sağlam bir dini zemine dayandığını da hissettiriyor. Yine de kitabın kısa olması, bence eksiklik değil aksine “öz olması” açısından güçlü bir tercih gibi geldi bana. Bu kitap sadece Ramazan’da okunacak bir rehber değil, her dönem insanın oruç ibadetine bakışını zenginleştirecek bir eser. Ben okurken birçok farklı pencereden düşünmeme yol açtı ve bu yüzden sadece bilgi vermekten öte bir “içsel farkındalık” hissi yaşattı bana. Eğer orucun sırlarını daha derin bir seviyede anlamak istiyorsanız, bu kısa ama anlam yüklü metin bence kesinlikle okunmalı.
Din
Orucun Sırlarıİmam Gazali · Ravza Yayınları · 20181,703 okunma