2026 7. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2026 15:03
Frankenstein, edebiyat tarihinin en çok bilinen ve en popüler eserlerinden biridir. Bunda sinema dünyasının etkisi elbette çok büyüktür. Çoğumuzun zihninde canlanan, kafasında vidalar olan, yeşil tenli ve ağır adımlarla yürüyen yaratık, 1931 yılında yayımlanan Frankenstein filminin ürünüdür. En başta söylemeliyim ki Frankenstein, yaratığın değil; onun yaratıcısının adıdır. Yaratığın bir adı yoktur. Hikâye, sinema versiyonlarından oldukça farklı ilerler. Evet, bir yaratıcı ve bir yaratık vardır; ancak bu yaratık bildiğimizden farklıdır. Romanın ilk baskısı 1818 yılında yayımlanmıştır. Yazıldığı dönemi, yani Romantik Dönem’i ve dönemin bilimsel arka planını düşündüğümüzde, kitabın okuma zevki daha da artmaktadır. Ayrıca yazarın henüz 18–19 yaşlarında genç bir kadın olması oldukça şaşırtıcıdır. Mary Shelley’nin bu yaşta böyle katmanlı bir eser ortaya koymuş olması hem hayranlık uyandırıcıdır hem de şahsen beni kuşkuya düşürmüştür. Acaba kitabı yazarken herhangi bir yardım aldı mı diye düşünmeden edemedim. Romanda en sevdiğim unsur, çok katmanlı anlatım yapısıydı. Olayları farklı karakterlerin bakış açısından okumak büyük bir keyif veriyor. Konunun özünü çoğu kişi bildiği için olay örgüsünü ayrıntılı biçimde anlatmaya gerek duymuyorum. Frankenstein, edebiyat dünyasında mutlaka okunması gereken en önemli eserlerden biridir. Bilimsel arkaplanıyla, yazıldığı dönemiyle, felsefi yönüyle beğendiğim harika bir eser oldu. Okuyunuz, okutturunuz.
Frankenstein ya da Modern PrometheusMary Shelley · Can Yayınları · 201821,8bin okunma