···Okunma: 02 Şubat 2023 18:48 Eser Schiller 'in kısa öykülerinin bir arayan getirilmesi suretiyle oluşturulmuş. Edebiyata katkılarıyla tanınan bir ismin öyküleriyle ilk defa karşılaştım.
Her biri biribirinden güzel ve bağımsız öyküler.
Yüce Gönüllü Bir Davranış : İki erkek kardeşin yaşadığı hüzünlü bir hikaye olarak karşımıza çıkıyor. İki erkek kardeşin aynı kıza aşık olması ve seçtikleri yollarda yaşadıklarını etkileyici bir şekilde anlatıyor. Romantizm akımını okurken hissediyorsunuz.
" Kalbimin neler çektiğini bir gökteki Tanrı biliyor. " (s.13)
Onurunu Yitiren İnsanın Suçu : Eski Kraliyet dönemlerine ait (yaşanmış) trajik ve romantik bir son hikayesi.
"Kabuk tutmuş yaralar açıldı." (s.23)
Alba Dükünün Rudolstadt Şatosundaki Kahvaltısı 1547: Bir kraliyet hikayesi oldukça gerçekçi ve açık bir dille bize aktarılmış. Soyluluğun, yüceliğin, kadınlığın serzenişlerini barındıran kısacık bir öykü.
Kaderin Oyunu: İsmi asla bilmediğimiz sadece G*şeklinde bildirilen kahramanımızın ( yaşanmış) kısa ve etkileyici öyküsü. Hızla soylu görevler alarak yüksek konumlara gelen G* ve sürükleyici hikayesi. Espritüel , bilgili , kültürlü , cazibeli ve canlı bir karalter. Her koşulda prensin yanında olan sadık bir hizmetkar. Sonunda başına gelenlere birlikte üzülürüz..
Ihlamurlar Altında Gezinti: kitaba adını veren son hikaye. Şahsen benim kitaptaki en beğendiğim öykü budur. İki yakın arkadaşın inziva halinde sürekli felseve ve hayatı tahlil üzere geçirdiği günler beni çok etkiledi. Kısacık hikayede iki farlı karakter seriliyor gözlerimizin önüne. Birisi tabiri caizse tam bir Pollyanna diğeri ise tam bir pesimist. Bir ağaca bakarken bile biri aşkı sevgiyi hayatı düşlerken diğeri ölümü ve sonu arzuluyor. Fazlasıyla beğendiğim ve keyif aldığım bir öyküydü.
Uzun soluklu kitaplar okumakta zorlanıyorsanız, yahut vaktim yoki başlayınca hemen bitirmek istiyorum diyorsanız bundan iyi seçenek yoktur. Kısa ve tatmim edici. Bitirince hoş bir esinti bırakıyor.