Friedrich Schiller
18. yüzyıl Alman edebiyatının önde gelen isimlerinden Friedrich Schiller dramlarıyla Alman tiyatrosunun standart repertuvarında yer alır. Aynı zamanda bir öykücü de olduğu pek bilinmez. Schiller, dramlarında olduğu gibi öykülerinde de sahicilik arayışına girer ve karakterlerinin psikolojik gelişimine odaklanır. Ceza ve yargı sistemi de dahil olmak üzere toplumsal meselelerin salt insanı göz ardı ettiğini düşünen Schiller, insan psikolojisine eğilir. Bu öykülerde ahlaki ikileme düşen, umutsuzluğa sürüklenen, suça itilen insanın açmazını yaşarız. Ihlamurlar Altında Gezinti başlığı altında topladığımız bu küçük kitap, Schiller’in 1782-1792 yılları arasında kaleme aldığı öykülerini içeriyor.
72 sayfa

Romantik Yazar Schiller’dan 5 Öykülük Seçki: Ihlamurlar Altında Gezinti
69 syf.
8/10 puan verdi
“Hiçbir şeye cesaret edemeyen, hiçbir şeye ümit beslemesin.”
Friedrich Schiller
Tam adı Johann Christoph Friedrich Von Schiller olan yazar, 1759’da doğdu. Alman romantik geleneğinin en önemli yazarlarından
"18. yüzyıl Alman edebiyatının önde gelen isimlerinden
Ihlamurlar Altında Gezinti
Sizde hikaye öykü okumasını seviyorsanız buyurun tadımlık #Buyurun
9/10 puan verdi
Bu kitabı okurken Schiller’in geçen yaz ziyaret ettiğim Weimar’daki evinde hayal ettim kendimi. Çalışma masasının önünde dakikalarca dikilip parmak ucumla masaya dokunup gözlerimi kapayıp Schiller’in
5/10 puan verdi
Bir insanı çileden çıktıktan sonra tanımlamanın kolayına kaçıyoruz. Onun diğerlerinin merhametinden ve iyilik dolu kalbinden ayırt edilir yönünü kötü ve acımasız vicdanıyla tasavvur ediyoruz. Kim demiş? Neye göre? Bir insanın, onurunu kaybetmiş bir insanın, öyküsünü basıyor bağrına, bu kitap. Her insan onurunu kaybedebileceğini o ana kadar insandır, iyidir. Ta ki o an gelene ve ipler kopana kadar. Yolumuz bizi yoldan çıkarana kadar. Bastırılan intikam duygusunu ve onurunu yeniden kazanmaya çalışırken tamamen kaybeden o adamın öyküsünü okudum az evvel. Henüz ilk sayfalarda insan psikolojisinin, duyguların acziyetini gördüm, henüz başlarda… okumaya devam edeceğim; çok şey saklıyor bu kitap içerinde, beklemede kalalım.
Ihlamurlar Altında GezintiFriedrich Schiller · Can Yayınları · 2021931 okunma
Acaba kaç kişi aradığını bulmuştur?
10/10 puan verdi
Bu kitabı
Araba Sevdası
Araba Sevdası
içinde gördüm ve okumaya karar verdim. Okumaya değer. Nitelikli, felsefik, psikolojik, derinlik ve anlam içeren çeşitli öyküler bulunuyor içinde pişman etmez. "Diyorsunuz ki yaşamanın koşulu çalışmak, amacı bilgelik ve ödülü mutluluktur. Bu uçsuz bucaksız denizde mutluluk adasına ulaşmak ve Altın Post'u ele geçirebilmek için binlerce, yüz binlerce gemi yelken açıp enginlere doğru uçup gidiyor. Söyle bana bilge adam, acaba kaç kişi aradığını bulmuştur? Ben karşımda ihtiyacın sonsuz çemberinde dönüp dolaşan bir yelkenli filosu görüyorum, sürekli bu kıyıdan ayrılıp sürekli buraya geri dönüyor ve kıyıya yanaştıktan sonra da sürekli gene denize açılıyor. Bazısı, kendi kaderinin önündeki alanlarda dolanıp duruyor, erzak temin etmek ve yelkenlerini onartmak için kıyı boyunca ürkerek ilerliyor ve hiçbir zaman açık denize doğru dümen kırmıyor. Bunlar yarın güçleri tükeninceye kadar didinebilmek için, bu günden güçleri tükeninceye kadar didinenlerdir. Ben bunları bir yana ayırırsam, toplam sayı yarıya inecektir. Bazıları da şehvetin girdabına kapılarak şerefsizliğin mezarına gömülürler. Bunlar kendilerinden öncekilerin akıttığı terin keyfini sürebilmek için, varoluşlarının tüm gücünü savurganca harcayanlardır. Onları da hesaptan çıkarırsak geriye sadece toplamın dörtte biri kalır. "
Puan vermedi
Hangi çağda yaşamak isterdiniz diye sorsalar, sanırım ilkel dönemlerde derdim. Schiller’in kitabıyla modern dünyanın sıkıcı atmosferinden sıyrılıp 18. yüzyıla doğru bir gezintiye çıkıyorsunuz. Kısa kısa öykülerden oluşan kitapta önce yazar, kimi öykülerinde o olay hakkında bilgi veriyor. Sonra da anlatmaya başlıyor. Yüce Gönüllü Olmak öyküsünde aynı genç kadına aşık olan iki kardeşin çıkmazları, Onurunu Yitiren İnsanın Suçu’nda suça itilen bir insanın dramı, Kaderin Oyunu’nda G***nin elde ettiği güç ve başarı, ayak oyunlarıyla düşürülmesi, yeniden iktidara kavuşmasıyla o tutkunun alevlenmesi, Ihlamurlar Altında Gezinti adlı öyküde ise olay ve olgulara farklı bakan iki arkadaşın yaşamından kesitler sunuluyor. Schiller’in kitabını okurken insan olmanın labirentlerinde yolculuklara çıkıyorsunuz. Bazen yapılan bir özverinin tam tersi sonuçlanmasıyla üzülüyor bazen cesaretli yaşamanın önemini anlıyor bazen ise adil işlemeyen yargı sisteminin insan yaşamını karartmasını kalbinizi yaralıyor. Hayat da bir tiyatro sahnesi... Kitaplardan öğrendiklerimiz doğrultusunda hareket edersek, yaşanabilir bir dünya kurabiliriz. İyi ki edebiyat var.
Puan vermedi
Schiller ve Goethe çağdaş Alman edebiyatının kurucularından sayılır. Bu aralar Alman edebiyatı okumalarına ağırlık verdiğim için araya bir Schiller almak istedim. Uzun zamandır bir Goethe hayranı olarak çağdaşı olan bu ismi de merak ediyordum zaten. Bu eser belirli tarihler arasında yazılan öykülerinin bir derlemesini içeriyor. Öykülerin kapsamı ağırlıklı olarak ahlak. Schiller denince akla gelen en temel konulardan biri de ahlak felsefesidir zaten. Ben bu eserde geçen öyküleri beğendim, kitap su gibi aktı, zaten ince bir kitap olduğunu da belirtmem gerekiyor. Öyküler içerdiği için rahat bir şekilde okunuyor. Yazarı merak edenler için rahat bir başlangıç eseri sayılabilir.
69 syf.
9/10 puan verdi
kitap birkaç kısa hikayeden oluşuyor, birçok anektodu beğendim ama kitaba ismini veren hikaye üzerine bir iki şey söyleyeceğim sadece. bu hikaye iki arkadaşın ıhlamur ağaçları altında yürürkenki konuşmalarını içeriyor. bu iki karakterden birinin hayata bakış açısı diğerinden çok daha pozitif (edwin). diğeri ise daha karamsar düşüncelere sahip (wollmar). wollmar hem kendi üzgün düşünceleriyle kendini üzüyor hem de edwin'in neşeli düşüncelerini sürekli kötülüyor. wollmar mutluluğu bir adaya, insanları da bu adaya ulaşmaya çalışan gemicilere benzetiyor. ve bu adaya ulaşanların çok az olduğunu ulaşanların ise karaya baygın çıktıklarını, dolayısıyla mutluluğun erişilemez bir kavram olduğunu savunuyor. edwin ise aynı bağlam üzerinde mutluluğun o adaya ayak basmak değil, adaya gidiş yolundaki süreç olduğunu söylüyor. ayrılma vakitleri geldiğinde ise söyledikleri cümlelerden düşüncelerinin (ya da ıhlamurlar altındaki düşüncelerinin) nedenini anlıyoruz. "edwin: (...) wollmar! işte bu ıhlamur ağacının altında ilk kez sevgilim julıette beni öptü. wollmar: genç adam! ben de bu ıhlamur ağacının altında sevgili laura'mı kaybettim."
9/10 puan verdi
Yazarla ilk tanışma kitabım olan
Ihlamurlar Altında Gezinti
'yi oldukça keyifli buldum. Sürükleyici üslubu ve anlaşılır yalın dilinin yanı sıra okuyucusunu hiç yormayan felsefi çıkarımlarındaki sadelikle beraber mini bir gezintinin tadına varıyorsunuz. Son zamanlarda okumaya pek fırsat bulamadığım için günde birkaç sayfayı anca devirebildim. Ki normalde bir saatte okunabilecek bir kitap 9/10 Sevgi içimizde
Küçük Bir İnceleme
Puan vermedi
1 saatte okuduğum çerez bir kitap idi. İçinde küçük küçük oykuler var. Tek beğendiğim yazarin kitaba da adını verdiği Ihlamurlar Altında Gezinti öyküsü oldu. Edwin in iyimserligi ile Wolmarr in karamsarlığini okuduğum bir sohbetti bu. Öykünün sonunda insanın bakış açısını yaşadıklarının bir sonucu olduğunun farkına varıyorsun. Edwin aşk dolu, wolmarr ise aşkını kaybetmişti. Olağan bir sonuç bu. Güzel yaşayan güzel görür, kötü deneyimler insanı karamsarlığa götürür.

Friedrich SchillerYazar · 24 kitap
1802 yılında soyluluk unvanı alan Schiller; şair, filozof, tarihçi ve en önemli Alman dram yazarıdır. Yazdığı çoğu tiyatro eseri Alman tiyatrosunda başyapıt niteliğindedir. Schiller doğa tasvirli şiirlerin şairi olarak da gayet başarılı olmuştur, ancak asıl alanı düşünsel/didaktik şiirdir, çoğu yazara ilham olmuştur ve dramatik şiirleri en sevilen Alman balatları arasındadır. Schiller; Wieland, Herder ve Goethe ile Weimar Klasiğinin en önemli dört yazarından biridir. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.