·136 syf.····Okunma: 02 Mart 2026 09:41 Bir Evlilikten Sahneler: Sessizliğin Parçaladığı Bir Ayna
Ingmar Bergman’ın bu kült eseri, okurken bize en temel soruyu sorduruyor: Sahi, "sağlıklı ilişki" dediğimiz şey tam olarak nedir?
Kitap boyunca idealize edilen o "hiç kavga etmeme" halinin aslında koca bir yalan olduğunu görüyoruz. Gerçekten sağlıklı bir ilişkide hiç mi tartışma olmaz? Yoksa asıl mesele, o kavgaların sonunda iki tarafın da gardını düşürüp birbirine yeniden şefkatle dönebilmesi midir? Ya da gerçek sağlık, tarafların birbirine tanıdığı o özgür alanda mı gizlidir?
Okurken zihnimde hep şu ikilem döndü: Tutku dolu, sarsıcı bir aşk mı; yoksa güvenin ve sevginin huzurla hissedildiği dingin bir liman mı?
Gurur, Sabır ve Vazgeçişin Ağırlığı
Kitabın senaryo metni olması akıcılığını artırırken, karakterlerin iç dünyasına girmemizi de kolaylaştırıyor. Özellikle kadın karakterin (Marianne) tavırları üzerine çokça düşündüm. Birini gerçekten sevdiğinde insan gururundan ödün mü verir, yoksa bu bir "anlayışlı olma" çabası mıdır?
Marianne’in camı çerçeveyi indirmek yerine sessizce odasına çekilmesi, itiraf etmeliyim ki okurken canımı sıktı. Ancak bu sessizlik, aslında büyük bir fırtınanın habercisiymiş. Çünkü şunu unutmamak gerekir: Bir erkek için en sarsıcı an, kendisini koşulsuz şartsız seven kadının ondan vazgeçtiği andır.
Bir evliliğin anatomisini tüm çıplaklığıyla görmek isteyenler için sarsıcı, düşündürücü ve kesinlikle okunması gereken bir metin.