2026 16. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 10:36
"İnsan böyle kaybeder. Büyük bir çöküşle değil; küçük gevşemelerle. Açık inkarla değil; makul gerekçelerle. Bir anda değil; yavaş yavaş. Kaybettiğini anladığında ise iş işten çoktan geçmiştir." Gazali’yi iki bölümde ele alan bu kitabı okurken, aslında sadece bir düşünürü değil onun hakkında dönen yargıları da tanımış oldum. İlk bölümde Gazali’nin fikir dünyası anlatılırken ona yöneltilen haksız eleştiriler ve hakkında ortaya atılan iddialar da ele alınmış. En çok etkileyen yerlerden birisi bu kısım oldu çünkü çoğu zaman bir ismi ona yapıştırılan etiketlerle tanıyoruz. Yazar burada Gazali’nin neden belli kalıplara sıkıştırıldığını, hangi dönemsel şartlar içinde değerlendirildiğini açıklamaya çalışır bu sayede onu yalnızca bir etiketle değil yaşadığı çağın içinden anlamamızı sağlar. İkinci bölümde ise düşünceler bilgi, akıl, dünya ve hakikat gibi başlıklar altında Gazali’nin nerede durduğunu, neye itiraz ettiğini ve neyi savunduğunu daha net görebiliyoruz. Özellikle bu kısımda çoğu yerde durup yeniden okudum ve tekrar tekrar düşündüm. Benim kalbim temiz demek neden tehlikeli? Kalbin temiz olduğunu söylemenin bazen insanı sorgulamaktan alıkoyabileceğini, hataları görmeyi zorlaştırabileceğini söylüyor bize. Bunun üstüne düşünmemiştim hiç ama bu kısmı okuduğumda farkına varmamı sağladı. Kitaba ismini veren İnsan Nasıl Kaybeder kısmında ise gerçekten durup düşündüğüm yerler oldu. Kaybetmenin bir anda değil yavaş yavaş, fark etmeden başladığını anlatıyordu. Hatta o kısımdan çok hoşuma giden alıntıyı yukarıya yazdım. Kısacık bir kitap ama anlatımı derin ve etkili. Bir düşünürü tanırken aynı zamanda insanın kendisini tanımasına da imkan sunuyor. Tavsiyemdir
İnsan Nasıl Kaybeder?İmam Gazali · Destek Yayınları · 2026218 okunma