Karakterleri dövesim gelen bir kitap
2026 3. kitabı
Okunma: 02 Mart 2026 07:55
aramda sevgi nefret ilişkisi hissettiğim ilk kitap oldu bu. Kitabı çoğu kez yarım bırakmak istedim. Baş karakterin yaptığı kötülüklerden ve bu kötülüklerin yanına hep kâr kalmasından gına geldi. Heathcliff okuduğum en sorunlu karakter diyebilirim. Catherine’in de ondan aşağı kalır yanı yok. İkisinin arasındaki o tutkulu o fırtınalı aşk hikayesi de etraflarındaki insanların hayatının içine etmek dışında bir işe yaramıyor. Konusundan bahsedecek olursak kitap asıl hikayenin sonlarına doğru Thrushcross Grange’daki eve kiracı olarak gelen Bay Lockwood’un anlatımıyla başlıyor. Huysuz Heathcliff’in girmesini yasakladığı gizli bir oda buluyor ve bu odada Catherine’in mektuplarını vs. okuyor. Sonra bu evin dadısı ve hizmetçisi Nelly anlatmaya başlıyor tüm hikayeyi. Bay Earnshaw, iki çocuğu ve eşiyle Uğultulu Tepeler (Wuthering Heights) isimli bir evde kalmaktadırlar. Kızının adı Catherine ve oğlunun adı da Hindley. Hindley büyük, Catherine de küçük. Nelly bu çocukların bakıcısı. Bay Earnshaw bir gün yanında esmer çingene kılıklı bir çocukla geliyor. Çocuk hakkında pek bilgi yok. Catherine’le yaşıt. Çocuk çok asi yaratılışlı ama Bay Earnshaw onu çok seviyor. Ama onun dışında çocuğu seven yok. Çocuk çok dışlanıyor. Sonrasında bir gün anneleri ölüyor. Hindley büyüyor evleniyor. Sonra Bay Earnshaw ölüyor. Hindley Heathcliff’e hizmetçi muamelesi yapıyor ona eziyet ediyor. Çocuğu oluyor, ismini Hareton koyuyor. Sonra bir de Lintonlar var. Bunların oğlu Edgar Linton Catherine’e aşık. Evlenmek istiyor. Lintonlar baya zenginler. Cathy de Edgar’la evlenmeye sıcak bakıyor. Heathcliff bunu duyunca terk ediyor oraları. Bu süreçte Cathy ve Edgar evleniyorlar. Heathcliff zenginleşip geri dönüyor. Ama çok aksi bir kişiliği var. Edgar’la Cathy Grange’daki evde kalıyor. Heathcliff oraya davet ediliyor. Ancak Cathy ona çok pişman olduğunu söylüyor. Çok üzülüyorlar. Hindley ile Heathcliff de tartışıyor, kavgaya tutuşuyorlar. Ondan sonra Heathcliff gidiyor. Bu süreçte Hindley’in karısı hastalıktan ölüyor. Hindley alkolik ve sinir hastası oluyor. Sonra Edgar’ın kız kardeşi Isabella Linton Heathcliff ile kaçıp evleniyor. Bu evlilikten Linton Heathcliff isimli bir erkek çocuğu doğuyor. Ancak Heathcliff açık açık Cathy’yi seviyor, Isabella’ya eziyet veriyor. O da evden kaçıp uzaklarda çocuğa bakıyor. Cathy bu süreçte aynı isimde bir kız çocuğu doğurmuş (Catherine Linton). Sonrasında o da hasta olmuş. Heathcliff kahrolmuş halde onu ziyarete gidiyor. Ama Cathy’yi gördükten sonra Catherine ölüyor. Ondan sonraki zamanlarda yine yıllar geçiyor. Hindley de ölüyor. Isabella da gurbette hastalıktan ölüyor. Ondan sonra Heathcliff oğlu Linton’ı getirmek istiyor ama Isabella’nın vasiyeti var. Abisi Edgar’dan onu bağışlamasını ve Linton’ı almasını istemiş mektupla. Linton Grange’a geliyor. Ancak Heathcliff yine zorbalıkla çocuğu alıp Uğultulu Tepeler’e getiriyor. Ancak Linton çok hastalıklı bir çocuk. Aynı babasının huysuzluklarını taşıyor. Hindley’in oğlu Hareton da Heathcliff’in onu yetiştirme tarzından dolayı aynı onun gibi oluyor. Ama Heathcliff çok sorunlu biri dediğim gibi. Bu çocuğa okuma yazma bile öğretmemiş. Bütün miraslarına konmuş. Bir de üstüne oğlu üzerinden küçük Cathy Linton’la evlenerek Edgar’ların mirasına da konmanın peşinde. Çok saçma bir şekilde Cathy de Linton’ı seviyor ve evleniyorlar. Bu kadar kötü karakterlerin nesi seviliyor ben anlamıyorum. Sadece sevdiklerini söylüyorlar. Ama sevmeye sevilmeye dair bir davranışlarından bahsetmiyorlar. Neyse tabii ki Edgar Linton da ölüyor. Miras kıza yani dolayısıyla Heathcliff’in oğlana kalıyor. En son Cathy Uğultulu Tepeler’de yaşamaya başlıyor. Heathcliff’le hiç anlaşamıyorlar, sürekli dövüşüyorlar. Hatta Heathcliff Cathy’yi dövüyor bile. Çok lanet biri ya. Cathy orada Heathcliff’in hastalıklı oğlu Linton’a bakmaya başlıyor. O da tahmin edersiniz ki ölüyor. Linton da ölünce Cathy ve Hareton yakınlaşmaya başlıyor ama bunların flörtü de bir değişik. Birbirlerine sürekli nefret kusuyorlar sanki. Ancak Hareton bilinçli bir şekilde geri bırakıldığından da böyle biraz. Şiddete meyilli, başka tepki bilmeyen… Cathy’nin dikkatini çekmek için okuma yazma öğrenmeye çalışıyor. Cathy salağı da affedersin tam ergen. Bunu aşağılıyor, dalga geçiyor. Ama sonradan araları düzeliyor ve evlenmeye karar veriyorlar. Bu lanet Heathcliff de artık yaşlandığından olsa gerek ölüme hazırlanıyor. Yaptığı şeyleri bilmesem sondaki kısımlarına üzülebilirdim ama ne sevdiği kadına ne de buna ne de ikisinin aşkına çok içim ısınmadığından o kadar da üzülemedim ne yalan söyleyeyim. Küçük Cathy ve Hareton ilişkisi bir tık daha iyi çünkü en azından bir karakter gelişimi var. Neyse ki kitabın sonlarında ölüyor Heathcliff de rahatlıyoruz. Ama Nelly anlatırken Uğultulu Tepeler’in civarında insanların Heathcliff ve Catherine’in suretlerinin görüldüğü söylentilerinden bahsediyor. Gene de insanların bunu çok düşünmesinden dolayı hayal etmiş olabileceklerine dair açık kapı da bırakıyor. Bence Nelly’nin kendisi de hayalet olduklarına inanıyor da Bay Lockwood’a ayıp olmasın diye gerçekçi konuşmaya çalışıyor. Yani bu şekilde roman bitiyor. #k:125312e Emily Brontë
Uğultulu TepelerEmily Brontë · İthaki Yayınları · 201658bin okunma