Puan vermedi·142 syf.····Okunma: 24 Şubat 2026 00:00 YILDIRIM BEYAZID-DÖNGÜ
Döngü, yüzeyde bir yol hikâyesi gibi başlasa da ilerledikçe okuru fiziksel bir rotadan çok daha derin daha yorucu ve daha tanıdık bir yolculuğun içine çekiyor: insanın kendi içinden geçmek zorunda kaldığı bir yolun. Ankara’nın gri, sıkıştıran atmosferinden çıkıp Gölcük. Karamürsel. Yalova. İstanbul ve Trakya’ya uzanan bu yol; kaçış gibi görünse de aslında sürekli ayn sorulara dönülen bir çemberi temsil ediyor. Romanın baş karakterinin adının bilinçli biçimde gizli tutulması, onu bir "kahraman" olmaktan çıkarıp okurun yerine koyabileceği bir figüre dönüştürüyor. O artık bir kişi değil; işsizliğin, ekonomik baskının, aidiyetsizliğin, sıradanlaşma korkusunun altında ezilen modern insanın kendisi Olay örgüsü büyük kırılmalarla değil, gündelik hayatın sıradan ama ağır anlarıyla ilerliyor. Gölcük Otogarı'ndaki bekleyiş, çay ocakları, sessizlikler, yarım kalan cümleler, sigaralar, yol kenarındaki duraklamalar.. Özellikle Ömer'le olan sahneler romanın omurgasını oluşturuyor. Ömer yalnızca bir arkadaş değil; baș karakterin geçmişi, bugünü ve olmak istemediği hâliyle yüzleşmesini sağlayan bir ayna gibi duruyor. Aralarındaki konuşmalar çoğu zaman yüksek sesli tartışmalar değil; aksine söylenmeyenlerin ağırlığıyla ilerleyen diyaloglar. Sessizlik bu romanda bir boşluk değil, bir dil. Karakterlerin susuşları, aslında hayat karşısında ne kadar yorulduklarını anlatıyor. Yol boyunca karşılaşılan Selma Abla, Ayșegül, Mustafa Bey gibi karakterler, hikâyeyi bireysel bir bunalım anlatısından çıkarıp toplumsal bir kesite dönüştürüyor. İşsizlik, ekonomik kriz, şehirden şehre savrulma, aile baskısı, evlilik beklentisi, "bir yere ait olma" zorunluluğu; romanda doğrudan sloganlarla değil, gündelik sohbetlerin arasına sızarak veriliyor. Özellikle ebeveyn-çocuk ilişkileri, "iyi niyet" adı altında kurulan baskılar ve "senin iyiliğin için" cümlesinin yarattığ görünmez yük, romanın en gerçekçi damarlarından biri.
Mustafa Bey'in oğluna yaklaşımı, sevgiyle kaygı arasındaki o ince çizgiyi çok iyi yansıtıyor. Roman ilerledikçe baş karakterin en büyük korkusunun aslında ne şehirler ne de parasızlık olduğu netleşiyor: sıradanlaşmak.Hayatı "canı istediğinde mahvedip, canl istediğinde düzeltme" hâli; bir özgürlük yanılsaması yaratıyor. Gitmek, yolda olmak, bir yere bağlanmamak; başlangıçta özgürlük gibi görünürken zamanla bir kaçış biçimine dönüşüyor. Yazar burada çok kritik bir soru soruyor ama cevabını yüksek sesle vermiyor: Döngüyü kırmak gerçekten gitmek midir yoksa insan nereye giderse gitsin kendini de yanında mı taşır? Kitabın orta bölümlerinde felsefi tartışmalar daha görünür hâle geliyor "Orta yol", "kararsızlık", "hedefsizlik" gibi kavramlar: karakterlerin ağzından dile getiriliyor ama romantize edilmiyor Aksine, kararsızlığın bir erdem değil uzun vadede insanı kemiren bir yük oldugu sezdiriliyor. Hayata karşı net olmamak, seçim yapmaktan kaçmak; baş karakteri hem özgür hem de yalnız kılıyor Bu yalnızlık, romanda acındırılan bir hâl değil: tanıdık ve rahatsız edici bir gerçeklik olarak duruyor. Finale doğru anlatı daha içsel bir yoğunluğa bürünüyor. Hastane sahneleri geçmişle hesaplaşmalar, kayıplar ve anlar; döngünün aslında ne kadar eskiye dayandığını gösteriyor. Romanın son sayfalarında net bir "çözülme" ya da klasik bir umut vaadi yok. Aksine, okur bir eşikte bırakılıyor. Döngü kırıldı mı, yoksa sadece başka bir biçime mi büründü buna karar vermek okura kalıyor. "Döngü başlıyor" cümlesi, bir bitişten çok yeniden başlayan bir sorgulamayı işaret ediyor.
Yazarın dili sade ama etkili. Abartılı metaforlar, süslü cümleler yok; duygular yavaş yavaş, sessizce inşa ediliyor. Bu yüzden kitap hızlı tüketilen bir metin olmaktan çok, durup düşünmeyi gerektiren bir okuma deneyimi sunuyor Bazı satırlarda insan farkında olmadan kitabı kapatıp kendi hayatına dönüyor: kendi tekrarlarını, kendi kaçışlarını sorguluyor.
Genel olarak Döngü, modern insanın yorgunluğunu, aidiyetsizliğin ve karar verememe hâlini yargılamadan anlatan; bireysel bir yolculuğu toplumsal bir arka planla birleştiren samimi bir roman. Okura "ne yapmalısın' demiyor ama şu soruyu Israrla kulağına fisıldıyor: Gerçekten mi yaşıyorsun, yoksa sadece tekrar m ediyorsun?
Ve kitap bittiğinde insanda kalan his şu oluyor: Büyük bir aydınlanmadan çok, sessiz ama ağır bir farkındalık.