Ayaşlı ile Kiracıları -Memduh Şevket Esendal (Spoiler İçerir!)
2026 7. kitabı
Ayaşlı ile Kiracıları -Memduh Şevket Esendal (Spoiler İçerir!) Gerçekten çok tatlı ve akıcı bir kitap okuduğumu düşünüyorum. Kitabın sonuna geldiğimizde birçok karakterin girip çıktığını görüyoruz. O dairede orada yaşamış gibi hissettik ve neredeyse her karakterle bir bağ kurduk. Ancak bu kişilerin çoğunun ahlaki değerleri zayıftı. Özellikle evli kadınların bazı ilişkilerin içinde yer alması ve eşlerinin buna göz yumması çok iğrenç bir durumdu. Bunun dönemin koşullarını yansıtıp yansıtmadığını bilemem ama hikâye bu çerçevede ilerliyor. Ana karakter olan banka memurumuz ise hiç atılgan bir tip değildi; bazı meselelerin, özellikle Turan Hanım’la olan ilişkinin, üstünkörü geçildiğini düşünüyorum. Tüm hanımların kendi etrafında döndüğünü düşünen biraz megaloman be şıpsevdi bir tip idi. Hatta aslında böyle olmadığını kendi de fark edip boşluğa düşüyordu. Yine de sonunda iyi bir hanımla evlenmesi, hikâyenin tatlıya bağlanmasını sağladı. Genelde bu tür romanlarda çevredeki kötülük başkahramana da bulaşır; fakat burada karakter şanslıydı ve kendini korumayı başardı. Zaten diğerleri arasında en temiz görünen kişilerden biriydi. Bu temizliğinde en büyük pay da yakın arkadaşı Fahri’ye aitti. Fahri’nin dürüstlüğü, onun o bataklığa saplanmasını engelledi. İnsanları sürükleyen birçok felaketin temelinde kumar var. Bu romanda da bunu açıkça hissettik. İçki de yer yer karşımıza çıkıyor; ancak kumar, uzun vadede karakterleri daha yıkıcı bir şekilde yozlaştırıyor. Ahlaksız ilişkiler içerisinde olmayan karakterler bile en iyi ihtimalle kendilerine münasip bir kısmet aramaktan öteye gidemiyorlar. Duygudan yoksun münasip ilişkiler yaşıyorlar.. Neyse ki duygu sonradan oluşuyor gibi oluyor karakterimiz için. Sonuç olarak kitap sürükleyiciydi. Hiçbir anında bırakmak istemedim; zaten yaklaşık üç günde bitirdim. Betimlemeler az, olay örgüsü hızlıydı. Karakterlerin hızlı giriş çıkışları, ana karakterin kafa karışıklığını bize de hissettirdi. Bu yönüyle etkileyici ve akıcı bir romandı. Ayaşlı ile KiracılarıAyaşlı ile Kiracıları
Ayaşlı ile KiracılarıMemduh Şevket Esendal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20239,3bin okunma