2024 16. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2024 14:39
Okul öncesi öğretmeni olduğum için bu tarz kitapları okuyup sürekli kendimi geliştirmek istiyorum. Daha önce evet beyinli çocuk kitabı hakkında inceleme yapmıştım. O kitapta faydalı olduğunu düşündüğüm bir kitap olmuştu. Aynı şekilde bu kitapta bana çok şey kattı. Popülerlikleri de yüksek olan kitaplar aynı zamanda. Kitapta şundan bahsetmekte. Aslında yetişkin beyni ile çocuk beyninin tamamen farklı yapıda olduğunu belirtiyor. Aslında çocuklarda karşılaştığımız sıkıntılar onların gelişiminin normal bir parçası. Çocuklar; istekleri engellendiğinde, ayrılık yaşadıklarında, duguları yok sayıldığında, kendilerine bağrıldığında ya da belirsizlik yaşadıklarında bunu bir tehdit olarak algılarlar ve savaş kaç don durumuna geçerler. İlkel beyin devreye girer ve mantıklı karar veremezler, empati kuramazlar,bağ kurma iletişim becerilerini yerine getiremezler. İşte tam olarak bunu yaşadıklarında yetişkinin duygularını kontrol etmelerine ihtiyaçları vardır. Çünkü bunu kendileri gerçekleştiremezler. Sakinleştirip sakinleştikten sonra durumun neden olmadığını anlamaları sağlanır, nedenleri anlatılır. Bu tabi sabır isteyen bir durum ve yetişkin sabırlı olmak için zorlanabilir. Ama bunu sağlarsanız duygularını kontrol edebilen, empati kurabilen, problem yaşadığında kendini rahatça anlatabilen, problem çözebilen, sosyal duygusal becerileri gelişmiş bir yetişkin olma yolunda ona yardım etmiş olursunuz. Yazar, Bunları yaparken de 12 stratejiyle yol göstermiş bize. Örnekleri yaş aralıklarına göre de örneklendirmiş. Her ebeveynin, her öğretmenin ve çocukların gelişiminde katkısı bulunan herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. Özellikle de bu kadar kuralsız çocukların yetiştiği bir dönemde kesinlikle ihtiyaç duyulan bir kitap. Tekrar tekrar okunmalı ve notlar alınmalı. Öğretmenler olarak elimde bulunan ve velilerime sürekli tavsiye edeceğim bir kitap. Herkese İyi okumalar ve bol kitaplı günler dilerim. Bütün - Beyinli Çocuk Daniel J. Siegel
Bütün - Beyinli ÇocukDaniel J. Siegel · Koridor Yayıncılık · 20153,831 okunma