·232 syf.····Okunma: 28 Şubat 2026 00:00 Bazı kitaplar sadece okunmaz, adeta bir sergi salonunda elinizde bir büyüteçle geziniyormuşsunuz hissi yaratır. Domingo Yayınevi tarafından dilimize kazandırılan Uketsu’nun "Tuhaf Resimler" eseri, tam olarak bu hissin zirvesi.
Kitap, her biri kendi içinde bağımsız görünen ama derinlerde görünmez iplerle birbirine bağlı dört farklı bölümden ve bu bölümlere eşlik eden gizemli resimlerden oluşuyor. Ancak bu resimler bildiğimiz sanat eserlerinden çok farklı; her bir fırça darbesinin ardında dondurucu bir gerçek, her bir perspektif hatasının arkasında ise insani bir trajedi yatıyor.
Bakmak mı, Görmek mi?
Hepimiz bugüne kadar Mona Lisa’nın gülüşünü ya da Çığlık tablosundaki o varoluşsal sancıyı sorgulamışızdır. Ancak Uketsu, çıtayı çok daha kişisel ve tekinsiz bir noktaya taşıyor. Bir blog yazısındaki basit bir çocuk çiziminin veya bir apartman krokisinin, aslında bir imdat çığlığı ya da bir suç itirafı olabileceğini kim bilebilirdi? Yazar, bizi bir resme baktığımızda "geçip gitmekten" alıkoyuyor; "Neden bu kol daha kısa?", "Neden bu renk tercih edilmiş?" diye sordurarak, bakma eylemini bir analiz sürecine dönüştürüyor.
Gizem ve Duygusal Yıkım
Kitabın en sarsıcı noktalarından biri, karısını kaybeden bir adamın bıraktığı o son blog notuyla başlıyor: "Seni affedemem ama yine de seni her zaman seveceğim." Bu cümle, kitabın geneline hakim olan o hüzünlü ve merak uyandırıcı atmosferin özeti gibi. Bir yıl süren o sessizlikte ne oldu? O üç resmin sırrı neydi? Hikaye ilerledikçe, asla tahmin edemeyeceğiniz köşelere savruluyor ve her yapboz parçası yerine oturduğunda zihninizde bir ışık yanıyor.
Görsel Bir Deneyim
Kitabın teknik yapısı, okuma deneyimini inanılmaz kolaylaştırıyor. Olay örgüsünde geçen mekanların krokilerinin çizilmiş olması, resimlerin aynalarının ve detaylarının sayfalar arasında yer alması, okuru hikayenin bir parçası haline getiriyor. Görsel destekler sadece "yardımcı" değil, anlatının ana damarı konumunda.
Özetle;
Kapak tasarımından kurgusuna, gizeminden duygusal derinliğine kadar kusursuz işlenmiş bir eser. Eğer klasik polisiye kalıplarından sıkıldıysanız ve "gerçekten farklı bir şey okumak istiyorum" diyorsanız, bu kitaba mutlaka şans verin. Bir resme bir daha asla "sadece bir resim" olarak bakamayacaksınız.
Puanım: 10/10