·146 syf.····Okunma: 03 Mart 2026 04:21 Sevdiğim, derinlerde iz bırakan şiirleri okuduğum zaman hissettiğim o tuhaf ama büyüleyici hâli düşün; işte “Şahdamar - Körfez - Sesler - Şiirler II” tam da öyle bir kitap. Bu, sıradan bir şiir kitabı değil; Sezai Karakoç’un 1950’ler ile 60’lar arasında çeşitli dergilerde yayımlanmış şiirlerinin bir araya getirildiği, zihnimdeki kapıları aralayan bir şiir albümü gibi.
Her sayfasını çevirdikçe, şiirin klasik akışından çıkıp imge, çağrışım ve metafiziksel bir derinlik içinde dolaşıyorsun. Karakoç’un şiirleri konuşmuyor; sana hissettiriyor bazen çarpıcı bir görselle, bazen de sezgiyle yankılanan bir duygu kıvılcımıyla. Bazı dizeler seni sarıyor, bazılarıysa merak ettiriyor; okurken bir yandan anlam arıyor, diğer yandan kendi iç dünyana bakmak için bir pencere aralıyorsun.
İnan, ilk bakışta içinden kolayca çözülemeyen bir dünya var burada. Duygu basit değil; şiir akıcı ama yüzeysel değil. Bir okuyucu sıradan bir ritim beklerken, bu kitap onda farklı duygu katmanları açıyor. Bu yüzden kimi okurlar “anlaşılması zor” bulduğunu yazmış — ama ben bu zorluğu bir eksiklik olarak görmüyorum; bu zorluk aslında bir davet, seninle içsel bir konuşma.
Bazı satırlar insanı şaşırtacak kadar yoğun, bazılarıysa düşüncelerini titretecek kadar net; kimi şiirler kalbine doğrudan dokunuyor, kimi seni durdurup “bu ne demek?” diye düşündürüyor. Genel olarak hissedilen şey şu: bu kitap sadece okumak için değil, yaşamak için yazılmış bir şiir koleksiyonu gib