2026 12. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2026 02:56
Kitap, 1980’lerin başında NASA’nın Uzay Mekiği programının ilk yıllarında iki kadının hayatı hikayesini anlatıyor. Ana karakterimiz Joan Goodwin, Rice Üniversitesi’nde fizik ve astronomi profesörü olan, yıldızlara aşık bir bilim insanı. Aynı zamanda hayatı bekar bir anne olsan kız kardeşinin arkasını toplamakla geçmiş, yeğenini yeri gelmiş kendi kızı gibi büyütmüş biri. Bir gün kız kardeşinin tavsiyesi sayesinde NASA’nın kadın bilim insanlarını astronot programına alacağını duyuyor ve umutsuz olsa da başvuruyor. Sonrasında binlerce aday arasından seçilip Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde eğitim almaya başlıyor. Biz de Joan'un astronot oluşuna giden süreci, kurduğu dostlukları, kimliğini keşfetme sürecisini ve aile bağlarını okuyoruz. Joan'un hayatını değiştiren en önemli insan ise güçlü, hırslı ve zeki bir karakter olan Vanessa Ford oluyor. Kitabın başında, bilimsel terimler sebebiyle adapte olmam biraz zorlaştı. Çünkü teknik terimleri anlamak için biraz kafa yormak gerekiyor. Ancak sonrasında bilindik TJR kalemi devreye girdi ve beni hikayeye çekmeyi başardı. Kitap ikili zamanda geçiyordu, önce günümüzü gördük sonrasında ise geçmişe gidip günümüze kadar olan süreci gördük. Joan çok iyi bir kadın karakter olmasının yanı sıra çok da iyi bir teyzeydi. Hatta kardeşinden bile daha iyi bir anneydi diyebiliriz. Ekip arkadaşlarıyla da ikinci bir aile olma serüveni çok güzeldi. Aralık 1984’te STS-LR9 görevine kadar olan süreçte onların ilişkilerini, Vanessa'ya olan duygularını ve kardeşiyle imtihanını okuduk. Barbara'nın Frances' olan tavrından o kadar nefret ettim ki onu gerçekten iki tokatlayıp kendine getirmek istedim. Joan onu alttan aldıkça üste çıkmaya çalışması yüzsüzlüğünü saymıyorum bile. Herkes anne baba olmamalı sözünün vücut bulmuş haliydi. Keşke pişmanlıktan kıvrandığı zamanları da görebilseydik. Görevin gerçekleştiği Aralık 1984'e geldiğimizde ise gerilim ve duygusallık dozu kat ve kat arttı. Sonu beni mahvetti, o kadar çok ağladım ki anlatamam. Evet zaten başta belli bir kesiti veriliyor ve bir şeyleri anlıyorsunuz ama o son birkaç sayfada öldüm öldüm dirildim diyebilirim. TJR için asla "asla" yoktu, her şeyi yapabilir. Çok sevdiğim TJR kitaplarından biri oldu.
AtmosferTaylor Jenkins Reid · Yabancı Yayınları · 202565 okunma