****Yazılı tarihin bilinen en eski anlatılarından biri olan Gılgamış Destanı, yalnızca bir kahramanlık hikâyesi değil; insanın ölüm korkusunu, gücü, dostluğu ve lider olmayı öğrenmesini anlatan evrensel bir metindir.
Destanın başkahramanı Gılgamış, Uruk şehrinin kralıdır. Yarı tanrı yarı insan olması nedeniyle son derece güçlüdür; ancak aynı zamanda kibirli ve zalimdir. Tanrılar ona denge olsun diye Enkidu’yu yaratır. Başta düşman olan bu iki karakter zamanla çok yakın dost olurlar. Birlikte Humbaba’yı ve Gök Boğası’nı öldürmeleri tanrıların gazabını çeker ve Enkidu’nun ölümüyle sonuçlanır. Bu ölüm, Gılgamış için bir kırılma noktasıdır. İlk kez kendi ölümünü düşünmeye başlar ve ölümsüzlüğü aramak üzere yola çıkar.
Bu yolculukta Utnapiştim ile karşılaşır. Utnapiştim’in anlattığı tufan hikâyesi, Nuh Tufanı ile büyük benzerlikler taşır. Gemi yapılması, kuşların salınması ve geminin bir dağa oturması gibi ayrıntılar, bu anlatının insanlık hafızasında ne kadar eskiye dayandığını gösterir. Gılgamış, ölümsüzlüğün sırrını öğrenmek ister; fakat ona verilen cevap nettir: İnsan daha uykusuzluğa bile dayanamazken nasıl ölümsüz olmayı bekleyebilir?
Gılgamış’a gençlik veren bir bitki sunulur. Ancak onu hemen kullanmak yerine halkına götürmek, yaşlılarla paylaşmak ister. Yolda bir yılanın bitkiyi alıp gitmesiyle bu fırsatı da kaybeder. Bu sahne, destanın en anlamlı bölümlerinden biridir. Gılgamış’ın artık sadece kendini değil, toplumunu düşünen bir lidere dönüşmeye başladığını gösterir.
Destan boyunca şu mesajlar öne çıkar:
– Kibir ve zulüm cezasız kalmaz.
– Yanlış dost, insanı felakete sürükleyebilir.
– İyilik karşılıksız bırakılmamalıdır.
– İnsan ölümlüdür, bunu kabullenmelidir.
Gılgamış ölümsüzlüğü bulamaz; fakat yolculuğu boyunca insan olmayı, kaybetmeyi ve sorumluluk almayı öğrenir. Onu ölümsüz yapan şey bedeni değil, hikâyesidir. Dört bin yıl önce yazılmış olmasına rağmen bugün bile insana aynı soruları sordurması, bu destanı zamansız kılan en önemli özelliğidir.
Kitapla ilgili yorumuma youtube üzerinde ulaşabilirsiniz.
Link : youtube.com/watch?v=uYgEBOR...