···Okunma: 05 Mart 2026 12:15 "Her peygamberin bir havarisi vardır. Benim havârimde Zübeyr'dir"
Zübeyr b. Avvâm (ra) yiğit mi yiğit bir iman insanıdır.
Yiğit bir ananın (Safiye’nin) oğludur.
Yiğit bir dayının (Hz. Hamza’nın) ve yiğit bir halanın (Hz. Hatice’nin) yeğenidir.
Yiğit bir kayınbabanın (Hz. Ebûbekir’in) damadıdır.
Yiğitler yiğidi âlemlerin sultanı olan Efendimiz’in (sas) bacanağıdır. (Hanımı Esmâ, Âişe validemizin kızkardeşidir.)
Zübeyr b. Avvâm (ra) altmış iki yıllık hayatı ile özellikle bizlere bir müminin hayatında olmazsa olmaz bir kavram olan ihlası öğretecek; sadece Allah (cc) demenin ne kadar önemli olduğunu gösterecek, Allah’tan gayri hiçbir şeye tenezzül etmemenin önemini kavratacaktır. O, miras olarak bıraktığı hayatı ile dünya-ahiret dengesinin nasıl kurulması gerektiğini gösterecek, bakışların ahirete çevrilmesi durumunda ya da başka bir ifade ile ahiret öncelikli yaşamaya başlanması durumunda nelerin değişebileceğini gösterecektir. Aslında biz, Zübeyrb. Avvâm'ın şahsiyetinin temel kavramlarından biri olan ihlâs ile şu mesajı ondan öğreneceğiz:
Allah bu dünyayı önceleyene, sadece onu isteyene, istediğini verir. Ama ahireti isteyene, ahiret önceliği üzere yaşayana, dünyanın da ahiretin de sahibi Malikü'l-Mülk olan Allah, hem ahiretin iyiliğini, hem de dünyanın iyiliğini yani ikisini de birden verir."
Bu yönü ile Zübeyr b. Avvâm'ın (ra) hayatı, Bakara suresinin şu ayetlerinin tefsiri gibidir:
"insanlardan öyleleri vardır ki, “Ey rabbimiz! Bize bu dünyada ver” diye dua ederler. Böyle bir kimsenin âhiretten hiç nasibi yoktur. İnsanlardan öyleleri de vardır ki, “Ey rabbimiz! Bize bu dünyada da iyilik ver, öteki dünyada da iyilik ver; bizi cehennem azabından koru” derler. İşte kazandıklarından bir payı olanlar bunlardır. Allah, hesabı çok çabuk görür!"
Rabbimiz, bizleri ihlâs ve aşktan hakkınca nasiplendirsin.
Bizleri de Zübeyr b. Avvâm gibi ihlas ve aşk insanlarından eylesin. (Amin)