2026 13. kitabı
Yazarın “Doğu’dan Uzakta” romanını alırken yanına iliştirdiğim bu kitabı “Doğu’dan Uzakta” kadar sevemedim. Konusu bir hayli ilginç ve hatta bence çok da güzel bir seçim. Ama olay örgüsü akıcı gitmiyor. Bittabi sayfaları ilerletmekte de güçlü çektim. Önce böcekbilimci olan kitabın anlatıcısını tanıyoruz. Bir röportaj vasıtasıyla tanıştığı ve sonradan eşi olan Clarence da ikinci ana karakterimiz. Bu ikili tanıştıktan sonra anlatıcının bu hayatta en çok istediği noktalardan olan kız çocuğu arzusunu öğreniyoruz. Anlatıcının bu isteğine tam da ters düşen sürmekte olan bir gelenek söz konusu. Mısırda önemli bir yere sahip olan bokböceği özel bir karışımla sadece erkek doğurtan bir ilaca dönüşüyor. Ve ayrıca çok da satıyor. Kitabın bu ilaçtan sonrası dişillik erkeklik meselesine ve Kuzey Güney meselelerine doğru yönlenmeye başlıyor. Maalouf, Çin’deki tek çocuk politikasına , Hindistan’daki kadınların yok sayılmasına ve daha birçok noktaya da parmak basıyor. Erkek doğumlarının hissedilir şekilde artmasına rağmen kız doğumlarının düşündürücü şekilde azalmasını kaleme alan Maalouf düşündürücü noktalara değiniyor. Distopyaya kayan konusu ile karakterleri de daha derinleştirilip şahane bir olay örgüsüyle bence harika bir hikaye çıkardı. Okurken sanki üstünkörü yazılmış gibi bir hava seziyorsunuz. Ezcümle, kitabı konu seçimiyle sevsem de kaleme alış şekliyle pek de bayıldığım bir okuma sunmadı. Yüksek bir beklentiye girmeden Maalouf külliyatını bitireyim derseniz okuyun.
Beatrice'ten Sonra Birinci YüzyılAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20192,060 okunma