Puan vermedi·248 syf.····Okunma: 05 Mart 2026 18:34 Merhaba arkadaşlar! Bugün #gölkıyısındaleyla adlı eserin incelemesi ile geldim.
Eserimiz, okuru rahat ettirmek gibi bir niyeti olmayan, bilakis onu sürekli diken üstünde tutan bir metin. Hikâye ilerledikçe anlıyoruz ki bu kitap yalnızca bir kadının değil, görmezden gelinen, susturulan, adı silinen pek çok hayatın ortak hikâyesini taşıyor. Leylâ’nın varlığı, metnin içinde bir karakterden çok bir tanıklığa dönüşüyor; yaşananlar anlatıldıkça değil, sezdirildikçe ağırlaşıyor. Okur, sayfalar arasında ilerlerken olayları değil, onların bıraktığı izleri takip ediyor.
Eserin en çarpıcı yanı, insan onurunun nasıl sessizce aşındığını göstermesi. Şiddet ya da karanlık doğrudan sergilenmekten çok, gündelik hayatın olağan bir parçasıymış gibi sunuluyor. Bu da anlatıyı daha sarsıcı kılıyor. Çünkü kötülük burada bağırmıyor; fısıldıyor, sıradanlaşıyor, alışılıyor. Leylâ’nın suskunluğu, aslında en yüksek çığlık hâline geliyor. Okur onun yerine konuşmak istiyor ama kelimeler boğazda düğümleniyor.
Yazarın dili yer yer sert, yer yer son derece şiirsel. Özellikle iç mekân betimlemeleri ve duyusal ayrıntılar, karakterlerin sıkışmışlığını derinleştiriyor. Temizlik kokuları, kapalı perdeler, dar alanlar; hepsi yalnızca fiziksel değil, ruhsal bir kuşatmayı da temsil ediyor. Buna karşılık kısa düş sahneleri ve iç monologlar, Leylâ’nın hâlâ insan kalabilen yanını hatırlatıyor. Bu anlar, karanlığın içindeki kırılgan ışıklar gibi.
Kitap boyunca en çok hissedilen duygu acıdan çok yorgunluk. Bitmeyen bir bekleyiş, sürekli tetikte olma hâli ve umut etmenin bile bedel gerektirdiği bir dünya… Yine de eser bütünüyle umutsuz değil. Küçük bir bakış, kısa bir temas, sessiz bir iyilik kırıntısı bile insanın içini sarsacak kadar değerli kılınıyor. Bu da kitabın en insani tarafını oluşturuyor.