2026 4. kitabı
Kitabın en başından itibaren kurgu bir metin okuyormuş gibi hissettim kullanılan dilin son derece yalın olması ve olayların yoğunluğunun etkisiyle. Anlatılan dönemin başlangıcı ve sonu yani kitabın cumhuriyetin başlangıcından itibaren son yıllara kadar uzanması dönemin siyasi, kültürel, ekonomik değişimlerinin aile üzerindeki etkisini çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Ailenin birçok üyesi Osmanlı’nın son dönemlerinde hem Osmanlı Devleti bakımından hem de Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye bakımından önemli kişileri barındırıyor bu da okuduğumuz anıların ve olaylar silsilesinin dönemin ruhunu anlatmasına yardımcı oluyor. Kitapta Atatürk, Irak Kralı, Hitler gibi önemli kişilere ait anılar da yer alıyor dolayısıyla aile aslında yeni Türkiye Cumhuriyeti’nden Avrupa’ya oradan da Orta Doğuya kadar uzanıyor. Kitabı Şirin Devrim’in yazmasına rağmen genel olarak Fahrünnisa’nın hayatı üzerinde yoğunlaşıyor kitap. Fahrünnisa’nın yaptığı talihsiz ilk evliliğe rağmen hayatının sonraki kısmındaki inişler çıkışlar, kazançlar kayıplar, psikolojik ruh hali çok gerçekçi bir şekilde gözlemlenmiş ve aktarılmış. Ailenin ne olursa ve nerede olurlarsa olsunlar birbirileriyle bağlarını koparmaması okuyucu olarak beni derinden etkiledi. Döneme göre son derece modern bir yaşam tarzları olan ailenin yaşadığı olaylar açık görüşlü insanların bile sineye çekemeyeceği tarzda olmasına rağmen yine de birbirilerini asla yargılamıyorlar. Fahrünnisa’nın neredeyse bir asırlık ömrüne sığan hayalleri, korkuları, hayal kırıklıklarını, aidiyet hissini birkaç gün içinde okudum. Tavsiye ederim.
Şakir Paşa AilesiŞirin Devrim · Doğan Kitap · 20251,608 okunma