Hayat belki de bir düşten ibaret ama kimin düşü?
2026 1. kitabı
Çok değişik bir kurgu ve anlatış biçimine yer verilmiş ama anlatım kesinlikle çok akıcı. Dili de çoğunlukla yalın ama birkaç kelimenin anlamına bakmanız gerekebilir. Kitapta felsefik söylemlere çokça yer verilmiş. Özetle; kendimizi küçük dünyalarımızla sınırlamamız gerektiğini öğütlüyor ve öğrenmeyi, keşfetmeyi, harekete geçmeyi teşvik ediyor. Kendimizi ancak bu şekilde keşfedebileceğimizi; bizi sınırlayan kişinin sadece kendimiz olduğunu söylemek istiyor. Bilginin, bilmenin çok değerli olduğunu birçok yerde vurguluyor. Duyguları yaşamanın Bunlarla ilgili birkaç alıntı paylaşarak incelememi bitirmek istiyorum: Bu dünyada insanların korktuğu tek şey öğrenmekti... Düşündüğüm için ben var değilim, sizler varsınız... Ey kör! Aç gözünü de düşlerden uyan. Simurg'u göremesen de bari küçük bir serçeyi gör... Hazine odasında paraları yağma eden şu zavallılara bak. Eğer kitaplıktaki ciltler dolusu bilgiyi kullanabilecek durumda olsalar, talan ettikleri paranın on katını, belki de yüz katını elde edebileceklerini bilmiyorlar.
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202467,6bin okunma