2026 4. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2026 01:04
Konfor alanından çıkmak dediğimiz bir tabir var hani; kitapta bahsedilen sürekli bir konfor alanına sığınmak, acıyla yüzleştiğimizde modern toplumun halihazırda yaratmış olduğu çeşitli şekillerle sürekli bu konfor alanında kalmak. Böylece hep mutlu olmak, mutlu oldukça daha çok üretmek. Acıyla yüzleşme konusunda inkar, yok sayma yas sürecinin doğal bir evresi esasında. Ancak yazarın mesele ettiği bu değil; acıdan kaçınırken hep iyi mutlu olma ve uyuşma halinin normalimiz haline gelmesi ve mutluluk dispozitifi denen şeyin toplumun, yönetimlerin ve kapitalizmin nasıl da çıkarına olduğu. Bu konuyu enine boyuna irdelemiş yazar işte tam da bu noktada pandemi sürecinin bu hale nasıl ayna tuttuğuna değiniyor. Kitapla anlaşamadığım nokta da burası benim. Eleştirdiği şey karantina tedbirlerin kendisi değil, karantina sürecinin toplumsal etkisine değiniyor. Yazar hayatta kalma histerisi ile bireyleri “ölemeyecek kadar canlı yaşayamayacak kadar ölü” olarak yorumlayıp virüsten farksız tutuyor. Hayatta kalma içgüdüsü ölüm korkusu bu kadar basit bir şey değil, çok insani çok gerçek bir şey bana göre. Pandeminin ortasında görev yapmış bir hekimim ben, bu dönemde toplumun genelinin yaşadığı doğal bir kaygı süreciydi, zordu ve bundan toplumsal bir histeri süreci gibi bahsedilmesinden hoşlanmadım. Karantina sürecinin toplumsal, ekonomik, politik bir çok etkisi vardı muhakkak ama tıbbi olarak da gereklilikti ve ben bu kısımlarda yazar karantina karşıtlığı şeklinde anlatmasa da belki biraz mesleki deformasyonla, kişisel hassasiyetle yazara pek katılmadım. Yine de yazarın fikirleriyle şu şekilde buluşabilirim; mutluluk ve iyi olma, sağlıklı olma dayatması ile o takviyeyi alın, bunu tüketin, bunu yapın gibi söylemlerin ve ürünlerin sektör haline gelmesi bu meseleyle örtüşüyor kesinlikle evet. Bunun dışında kitabın genelini, sorguladıklarını ve sunduklarını sevdim. Refah ve mutluluk düzeyi pek de yüksek olmayan bir toplum olarak gerek toplumsal travmalar, gerek bireysel acılar noktasında tanıdık gelen, farkına varmadığımız, üzerine düşüneceğimiz çok şey bulunacağı muhakkak.
Palyatif ToplumByung-Chul Han · Metis Yayınları · 20244,349 okunma