Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley
2026 2. kitabı
Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley Cesur Yeni Dünya, toplumsal istikrar uğruna bireyselliğin ve gerçek duyguların bastırıldığı bir dünyayı anlatıyor. Bu dünyada insanlar daha doğmadan önce hangi sınıfa ait olacakları ve nasıl bir hayat yaşayacakları belirlenerek yetiştiriliyor. Sorgulamayan, tüketen ve sürekli mutlu görünen bir toplum yaratılmış. İnsanların mutsuz olmaması için her şey düşünülmüş: eğlence, tüketim ve gerektiğinde kullanılan “soma”. Ama romanın da hatırlattığı gibi: “Bedelsiz hiçbir şey yoktur. Mutluluğun bedelinin ödenmesi gerekir.” Romanda anlatılan telkin yöntemi hipnopedi bana günümüz dünyasını da düşündürdü. Sürekli tekrar eden görüntüler, kısa videolar ve hızlı tüketilen içerikler bir noktadan sonra düşünce üretmiyor, sadece refleks oluşturuyor. Kitapta beni en çok etkileyen şey, herkesin mutlu olduğu ama kimsenin gerçekten “kendisi” olmadığı bir dünya fikriydi. Çünkü “her şeyin ulaşılabilir olduğu bir dünyada hiçbir şeyin anlamı yoktur.” Belki insanlar bugün ceplerinde “soma” taşımıyor. Ama bazen şu soruyu sormadan edemiyorum: Gerçekten özgür müyüz, yoksa sadece iyi tasarlanmış bir düzenin içinde mi yaşıyoruz?
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,2bin okunma