Puan vermedi·126 syf.····Okunma: 05 Mart 2026 23:06 Marian Forrester, Eski Amerikan Batısı’nın sembolik çiçeği gibi. Gücünü bu sağlam temelden alıyor. Yaşlı kocasıyla kurduğu hayat, küçük Sweet Water kasabası, kırlar ve hikâyenin genç anlatıcısı Niel Herbert. Marian hepsine neşe ve güzellik katıyor. Onun zarafeti ve parlaklığı karşısında herkes biraz büyüleniyor. Ama zamanla bu büyü bozuluyor. Çünkü Marian “her koşulda bir hayat” istiyor; kendini gerçekleştirirken hem sevdiği şeyleri hem de onu seven insanları yavaş yavaş kaybediyor.
Kayıp Bir Kadın benim için hem çok güzel bir novella oldu hem de Willa Cather’la tanışma kitabım.
Marian ilk başta büyüleyici ama ulaşılmaz bir kadın gibi görünüyor. Fakat yakından tanındıkça bu büyü yavaş yavaş dağılıyor ve Niel’in hayranlığı yerini biraz hayal kırıklığına bırakıyor. Aynı zamanda Marian, Amerikan Batısı’nın romantik ve zarif döneminin de bir temsilcisi gibi.
Bir de edebiyat dünyasında dolaşan ilginç bir detay var. Marian Forrester’ın, F. Scott Fitzgerald’ın Muhteşem Gatsby romanındaki Daisy Buchanan karakterine ilham verdiği söyleniyor. Fitzgerald, bu romandan oldukça etkilenmiş ve Cather’a yazdığı bir mektupta romandaki bazı benzerlikler için özür dilediğini bile söylemiş.
On dokuzuncu yüzyılın sonuna gelinirken Amerikan Batısının değişimini, bir zamanların saygı gören öncüleri sahneden çekilirken; yerlerini bankacılar ve tüccarların almaya başladığını, eski zarif dünyanın görgü kurallarınin da yavaş yavaş çözüldüğünü anlatır Cather. Kadınlar artık daha özgür; sigara içiyor, erkeklerin yaptığı şeyleri yapıyor ve Marian'a göre bu durum kadınların çekiciliklerini kaybetmesine sebep oluyor. Küçük bir ayrıntı gibi görünse de aslında değişen bir çağın işareti bunlar.
Bu yüzden Kayıp Bir Kadın, sadece Marian Forrester’ın hikâyesi değil; artık geri dönmeyecek bir dönemin tasvirini anlatıyor.