️Acaba biz mi hayatımızı yönetiyoruz, yoksa vitrinlerde gördüğümüz o parıltılı dünya mı bizi iplerimizden tutuyor?
Kitap, sadece bir genç kızın yükseliş hikâyesi değil; modern dünyanın, paranın ve büyük şehrin insan ruhunu nasıl öğüttüğüne dair devasa bir laboratuvar deneyidir adeta.
18 yaşında genç ve güzel bir kız olan Caroline Meeber’ın (Carrie), küçük bir kasabadan büyük hayallerle Chicago’ya gitmesiyle başlar.
Carrie Meeber, edebiyat tarihinin en alışılmadık kadın kahramanlarından biridir. O dönemde yazılan kitaplarda, ahlak kurallarını çiğneyen kadınlar ya intihar eder ya da sefalet içinde ölürdü.
Carrie’nin ise en çarpıcı özelliği, derin bir vicdan azabı çekmemesidir.O, sadece daha iyi bir elbiseye, daha iyi bir eve ve daha yüksek bir statüye odaklanmıştır. Bu yönüyle Carrie, bugünün "influencer" kültürünün veya sadece vitrinle yaşayan modern insanın 1900 yılındaki yansımasıdır.
Carrie, başlangıçta fakirlik ve ağır çalışma koşullarıyla karşılaşsa da, kısa sürede materyalist dünyanın cazibesine kapılır.
Kitabın asıl sarsıcı kısmı Carrie’nin yükselişi değil, George Hurstwood’un trajik bir hızla dibe vuruşudur. Saygın bir aile babası ve başarılı bir işletmeciyken, bir anlık tutku ve zayıflıkla her şeyini kaybeden Hurstwood’un hikâyesi, okuyucunun yüzüne bir tokat gibi çarpar.
Dreiser, bir insanın New York sokaklarında nasıl yavaş yavaş "görünmez" hale geldiğini, açlığın ve gurur kaybının bir erkeği nasıl bitirdiğini cerrah titizliğiyle anlatır.
Yazar, Chicago ve New York’u sadece mekan olarak değil, canlı, nefes alan ve zayıfları yutan birer canavar olarak tasvir eder.Kitaptaki doğalcılık akımı burada devreye girer, Karakterlerin özgür iradeleri yoktur, onlar sadece ekonomik ve biyolojik dürtülerin kurbanıdırlar.
Carrie, vitrinlerin büyüsüne kapılan bir av; Hurstwood ise büyük şehrin dişlileri arasında ezilen bir dişlidir.
Kitabın finali aslında en trajik kısmıdır. Carrie istediği her şeye kavuşur; ünlü bir aktris olur, parası vardır, herkes ona hayrandır. Ancak Dreiser onu sallanan koltuğunda otururken, elinde bir kitapla hâlâ bir şeyler beklerken bırakır.