···Okunma: 06 Mart 2026 13:04 Romanın ana kahramanı tam bir karmaşa. Eski aristokrat, zerafet timsali bir Rus anne ile damızlık (gerçek anlamıyla) olarak seçilen Alman subayı babanın özel imalat oğlu. Şangay'da doğan ve annesinin okul saçmalığına güvenmeyip (ki sanırım hala en doğrusu) evde eğitim verdiği ve verdirdiği bu harika çocuk, dönemin soylu dili Fransızca, e haliyle Rusça ve Çince bilerek büyürken,hayatı Japon işgali ile kentteki konaklarına bir Japon generalin yerleşmesi sonucu farklı bir anlam kazanır.
Buradan sonra Go oyunu ve Şibumi kavramlarını yaşamının orta yerine yerleştirir. Hayatını üstün ve basit mükemmeliyet hali Şibumi'ye ulaşarak devam ettirmek istese de kader ona iyi davranmayarak İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde Amerikalılara düşman olmasını ve uluslararası çok yetenekli bir kiralık katile dönüşmesini sağlar.
Eserin anlatımında kullanılan üslup müthiş. Bir yandan casus romanı okurken, bir de bakıyorsunuz ki Japon kültürü, Amerikan tarzı yaşam saçmalığı, dünyayı yöneten kartel ve gizli servisler, Bask yöresi ( ben sadece İspanya'daki bölümü biliyordum), özellikle de hayattan zevk almanın ne demek olduğu hakkında inanılmaz bilgiler edinmişsiniz.
Ve tek kelimeyle kitaba bayıldım. Mutlaka okuyun, düşünün, bir daha okuyun. Keyifli saatler...