Puan vermedi·524 syf.····Okunma: 06 Mart 2026 06:56 Ortalığı kasıp kavuran Masumiyet Müzesi romanı için maalesef ki çok uzun sürecek bir incemele yazısı yazmayı gerekli görmüyorum. Hazır dizisinde çekilmişken incelemelerle kimsenin ilgileneceğini de düşünmüyorum. Birkaç kelam edecek olursam eğer; eserin başından itibaren Kemal ve Füsun arasında geçen yasak aşk, Füsun'un eşyalarının hatta içtiği sigaraların izmaritlerinin sergilendiği bir müzenin oluşturulma serüvenini konu olarak görmekteyiz. Nişanlıyken daha çocuk yaşta sayılabilecek bir kız ile yaşadığı cinsel yakınlaşmanın kitabın her bölümünde ballandıra ballandıra anlatılması aşk veya sevgiden önce müthiş bir açlığı ve takıntıyı gözler önüne sermekte. Kitapta Batılılaşma olarak bize gösterilen evlenmeden önce cinsel birliktelin yaşamak, evlenmeden önce çiftlerin birbiriyle aynı evde yaşayabilmeleri, hatta eski aşıkların birisi evlenmiş olsa dahi evine gidip orada rahatça oturabilmesi, bekaretin önemsizleştirilme çabası gibi durumlar insana eğer batılılaşma buysa yerin dibine batsın dedirtiyor gerçekten de :). Kitabın bitiş kısmı da her ne kadr Türk toplumunun geri kalmışlıgından bahsedilmiş olsa da tam bir eski Türk filmleri gibi aşıklar trafik kazası geçiriyor ve aşık olunan kadın ölürken erkek yaşmaya devam edip bundan bir müze sayesinde başarı elde etmiş gibi görünüyor. İnceleme başlığı olarak Araba Sevdası romanındaki Bihruz bey mi yoksa bu kitaptaki Kemal mi yanlış batılılaşan diye sormuştum. Bence terazide net bir şekilde izmarit peşinde koşan ağır basıyor :). Keyifli okumalar dilerim.