Selamlar Franz Kafka’yı nasıl bilirsiniz?
Çoğunuz ben gibi onun ruh halini (Dönüşüm kitabı) Gregor Samsa ile özdeştirmiş olabilir. Melankolik, hayata karşı artık yaşama sevincini yitirmiş, bunalımlı belki intiharı denemeye kalkacak kadar ölümü arzulayan ama nedense yaşamını yazarak ölümsüzleştiren birisi!
Onun Milena’ya Mektuplar kitabını okumuştum şimdi ise sıra Milena’dan Mektup Var okumakta!
Milena ile Franz’ın tanışması gazetecilik yaptığı zamanlardan, Franz’a ait ‘Ateşçi’ eserini çevirmesi ile olur.. Milena, onun Almanca makalelerini Çekçe hali ile düzenliyordu. Evliydi ve ondan 12 yaş da küçüktü..
Evliliğini ve eşi Ernst’i okurken sinirlerime hakim olamadım!
Kadının geçim derdindeki haline tezat adamdaki rahatlık ve başkalarıyla rahatça görüşebiliyor oluşu ve Milena’nın bunu bilmesine rağmen hizmetini yaptığı yerden değerli bir şey çalıp bununla kendine yepyeni giysiler alıp onun dikkatini çekme çabası!
Bu hastalıklı ruh halini kaldıramadıysam sen de bana kızma Milena!
Belki de defalarca ihanete uğramışlığın verdiği keder seni kocana karşı değerli olduğunu ispat etmeye itmiş olabilir..
Ama ahlaki değerler?
Bu kitapta bir kadının hayatının en zor ve karmaşık anına tanıklık ederken kararlarını, aşka ve hayata karşı bakış açısını düşünecek belki de empati yapacaksınız….
Milena’yı tanımak, anlamak isterseniz ve mektuplar şeklinde metinlerden hoşlanıyorsanız mutlaka bir şans verin…