···Okunma: 02 Mart 2026 07:54 yıl 2019 çocuklar 15 günlüğüne abd ye gidiyor. ben hazırlamam gereken tezimi öne sürerek onlarla gitmiyorum. gerçekten bölünmeden ve iş güçten azade çalışabilmek için bu zamana ihtiyacım var. 15 günlük tez yazma kampı. telefonla arayıp “çocukları özledin mi?” diye soranlara tereddütsüz “yoo hiç özlemedim daha çok olmadı ki” diye cevaplıyorum.
elena ferrante karanlık kız’da tam aynı olmasa da hikayeyi böyle bir yerden anlatmaya başlıyor . şöyle ki : kızlarım, babalarının yıllardan beri yaşadığı ve çalıştığı toronto‘ya taşınınca utanç verici bir şaşkınlıkla hiçbir üzüntü hissetmediğimi, onları tam da şimdi ve kesin olarak dünyaya getirmişim gibi hafiflediğimi fark ettim. 25 yıldan beri ilk kez onlarla ilgilenmek zorunda olmanın yarattığı kaygıdan azadeydim.”
kitabın karakteri leda kırklarının sonunda çocuklarını büyütmüş bir akademisyen. yalnız başına bir adaya hem çalışmak hem de tatil yapmak için gidiyor. o sırada orada tatil yapan kalabalık italyan ailesine dahil genç bir anne ve küçük kızı ilgisini çekiyor. onları uzaktan izlemeye başlıyor. onlar üzerinden de anneliği ve çocukları üzerine düşünüyor.
leda’nın anneliğin zorlukları ve tükenmişliğini döngüsel bir zamanda anlatması bizi çocuklarının küçüklüğü, ergenlikleri ve şimdiki halleri arasında dolaştırıyor. aynı zamanda leda’nın duygularında, isyanında, annelik ve çocuklarıyla başa çıkamayışında, öfkesinde dolanıyoruz. kaçıp gitmek istiyor. tıpkı gençliğinde üniversite okumak için napoli’den kaçışı gibi. bir noktada da bunu yapıyor.
elena ferrante, leda ve nina’yı birbirine yaklaştıran bir şeyin varlığını gösteriyor okura. genç anne nina leda’nın özgür, meslek sahibi, kendine güvenli haline imrenerek bakarken, leda da onun sıkışmışlığını kendi deneyimi üzerinden düşünüp onun bazı şeyleri fark edebilmesini istiyor.
“bazen ölmemek için kaçmak gerekiyor.” cümlesini söyleme sebebi de bence bu yüzden.
kaybolan oyuncak bebek metaforu üzerinden içimizde büyüyenler bizde neyin kaybolmasına, hangi duygunun karanlıkta kalmasına, nerelerin aşınıp bozulmasına yol açıyor, düşünülebilir ya da düşünmekten kaçılabilir.