2026 27. kitabı
Şehirde Güneş – Bilge Sinan Bir kadın; kaderin, tesadüflerin ve en önemlisi erkek hegemonyasının gölgesinde şekillendirilmeye çalışılan hayatını, kendi elleriyle yeniden nasıl yazar? Okumak istersiniz, eminim. Zehra’dan Güneş’e uzanan o sancılı, uzun yolculuk hiç yabancı değil… Zincirler, tesadüfler, erkek gölgesi… Güneş’in yıllarca başkalarının yazdığı kaderi yırtıp atışı. Her tokadın izi, her “sus” emrinin yarası, her “senin yerin burası” sözünün ağırlığı… Hepsi var. Ama en önemlisi; o gölgelerin arasından kendi ışığını yakalayan, çelik gibi bir irade. Sayfalar çevrildikçe boğazın düğümleniyor. Her satırda “Ben de varım, ben de seçim yapabilirim, ben de ışığımı kendim yakabilirim!” diyen bir haykırış var. Akıcı, çıplak ve yer yer acımasızca dürüst cümleler… Özellikle kadın okurlar için “Keşke bunları yıllar önce okusaydım.” dedirtecek cinsten. Ama bence erkek okurlar için de çok çarpıcı; çünkü patriyarkal düzenin nasıl bir yük, nasıl bir zehir olduğunu bu kadar net göstermesi insanı sarsıyor. Kısacası; kadınlar için merhem , erkekler için tokat gibi. Eğer “Kırılacak zincir var mı?” diye soruyorsan ya da “Hayatımı ben yazarım!” diye bağırmak istiyor ama kelimeleri bulamıyorsan… İşte bu kitap tam da o satırlarda.
Köyde Zehra Şehirde GüneşBilge Sinan · Ateş Yayınları · 20215 okunma