Puan vermedi·2015 syf.····Okunma: 07 Mart 2026 17:05 Avangard okumaktan hoşlanırım fakat bu kitapta umduğumu bulamadım. Tarihsel kişilerle kurgunun iç içe geçtiği roman 2000'li yıllarda Tahran'ın işlek bir caddesinde kırmızı ışıkta bekleyen yayalara odaklanarak başlıyor. Her birinin üzerinde taşıdıkları eşyalar ya da gidecekleri yerler İran'ın geçmişiyle bağlantılı. Yazar buradan yola çıkarak 2.Dünya Savaşı'nda ve savaş sonrasının siyasî çalkantılarıyla dolu yıllarında yaşanmış yüzlerce öykü anlatıyor. Çeşitli sebeplerle ölmüşlerin ruhlarının da eşlik ettiği bu öykülerde derin bir acı, yarım kalmışlık ve kara mizah var. Bu anlatı tekrar günümüze dönülerek bitse de bir yerden sonra kaldıramadım; karakterlerin çokluğu da olay örgüsünü takip etmemde sıkıntı yarattı.
Kitabın adı ise son bölümde yeşil ışık yanınca karşıya geçen yayaların dev ekrandaki bir maçı görüp konuşmalarıyla ilişkili. Seyredenler arasında Manchester United'i sevenler varmış. Yazar da son sözünde karate sporunda siyah kuşak sahibi ve futbol tutkunu olduğunu belirtiyor. Gözden geçirilecek kimi yerler dışında çeviri fena değil. Dipnotlarla İran'ın siyasi geçmişinde yer alan kişi ve partiler hakkında bilgiler verilmesi iyi bir referans olmuş.