2026 20. kitabı
Her Şeyle Savaşamazsın Özgür Bacaksız İndigo Kitap. Bu kitap bir “motivasyon bombası” değil, tam tersine bir “dur ve dinlen” ilacı. Hayatı sürekli bir arena gibi gören, her şeye atılmak zorunda hisseden, “kaybedersem yenilirim” diye korkanlara diyor ki: “Dur. Her savaş senin değil. Her tartışma seni büyütmüyor. Her yara olgunlaştırmıyor. Bazen en büyük zafer, savaş meydanını terk etmek.” Kitap, insanın kendine dönüş yolculuğunu anlatıyor – kırılganlığın içindeki gücü, sessizliğin derin sesini, vazgeçmenin özgürlüğünü, geri çekilmenin zarif sanatını. Küçük öyküler, mitoloji dokunuşları, kısa anekdotlar ve sorularla dolu. Psikolojiye yaslanıyor ama akademik sıkıcılık yok; kalbe, doğrudan kalbe dokunuyor. Okurken hissettiğim: Sanki yıllardır sırtımda taşıdığım “her şeyi kontrol etmeliyim, herkesi ikna etmeliyim, haklı çıkmalıyım” yükü eriyor. Yerine hafif bir “oh be” geliyor. Çünkü olgunluk, her şeye saldırmak değil; hangi savaşın gerçekten senin olmadığını bilmekmiş. “Yaşamda bazı savaşlar sessizce kaybedilmek için vardır çünkü bazı kayıplar, bizi kurtarır.” “Bazı insanlar asla değişmez ve bu onların yolculuğu. Onları düzeltmeye çalışmak senin işin değil.” “İnsanın ömrü, çoğu zaman gereksiz savaşların ateşinde tükenir. Enerji bütçesi sınırlıdır; heves yangını çabuk söner.” “Hiçbir şey kendinizi mutlu görmekten, tutku duyduğunuz şeyler karşısında yeniden heyecanlanmaktan, sizi üzen şeylerden kurtulmaktan, yeniden ışık saçabilmekten ve yeniden gerçekten gülümseyebilmekten daha güzel olamaz.” Kitap seni gazlamıyor, “daha çok savaş” demiyor. Tam tersine: Durmanın, akmanın, fırtınanın yönünü değil kendi yönünü bulmanın güzelliğini anlatıyor. Eğer son dönemde tükenmiş hissediyorsan, “neden hep ben mücadele ediyorum” diyorsan, içindeki ses “yeter artık” diye fısıldıyorsa… bu kitap o sese kulak veriyor. Şimdi sayfaları yavaş yavaş çevir. Okuduktan sonra buraya gel, senin en çok etkileyen cümleyi yaz. @bkmkitap.com
Her Şeyle SavaşamazsınÖzgür Bacaksız · İndigo Kitap · 2025490 okunma