Yazar; Arap dünyasında yaşananları sadece diktatörlere karşı bir "isyan" olarak görmez. Ona göre bu, bölgenin sömürgecilik sonrası içine düştüğü vesayet zincirlerini kırma ve kendi kimliğini yeniden inşa etme girişimidir. Yazar, bu süreci İslam tarihinin ilk yıllarındaki (Asr-ı Saadet ve sonrası) dönüşümle kıyaslayarak derin bir tarih felsefesi sunar.
Neden Okumalısınız?
Eğer Ortadoğu'yu sadece akşam haberlerindeki çatışmalardan ibaret görmüyor, bu coğrafyanın entelektüel ve siyasi uyanışını bir aktörün kaleminden okumak istiyorsanız, İlk Bahar temel bir referans noktasıdır.
"Bu bir mevsimlik değişim değil, bir zihniyet devrimidir."
Peygamberimizin nasıl bir lider olduğuna değinen yazar. Peygamberin bir çok unsurda nasıl stratejik hamleler yaptığını da gözler önüne seriyor.
Sadece davetçi kimliği ile değil bir çok alanda lider olduğunun ispatıni sunuyor.
Khanfar, kitabına bu ismi boşuna vermemiştir. Ona göre Arap Baharı, İslam'ın ilk yıllarındaki (özellikle Peygamber dönemi ve sonrası) "şura" ve "hürriyet" arayışının modern bir yansımasıdır.
Vesayetten Kurtuluş: Hz. Muhammed’in getirdiği mesajın cahiliye dönemindeki kabile vesayetini yıkması gibi, modern devrimlerin de diktatörlük "kabilelerini" yıktığını savunur.
Sivil İrade: Yazar, erken İslam tarihindeki yönetim modelinin aslında otoriter değil, halkın rızasına dayanan sivil bir model olduğunu iddia eder. Emevilerle başlayan "saltanat" dönemini, bugünkü baskıcı rejimlerin tarihsel kökeni olarak görür ve Arap Baharı'nı bu parantezi kapatma çabası olarak tanımlar.
Evrensel Değerler: İslam’ın adalet ve özgürlük kavramlarının, Batı tipi demokrasinin temel haklarıyla çelişmediğini, aksine özünde bu değerleri barındırdığını vurgular.
Mutlaka okunacak kitaplar arasında olması gerekiyor.