Kitap, annesini kaybettikten sonra annesinin son isteğini yerine getirmek için İtalya’ya giden Lina adlı bir genç kızın hikâyesini anlatır. Lina aslında İtalya’ya gitmek istemez, fakat Floransa’ya gittikten sonra hem annesinin geçmişiyle ilgili bazı gerçekleri öğrenir hem de yeni insanlarla tanışarak hayatına farklı bir yön verir.
Kitapta Lina’nın annesinden kalan günlüğü okur. Bu günlük sayesinde Lina annesinin gençlik yıllarında yaşadığı olayları ve duygularını öğrenir. Böylece hikâye sadece Lina’nın yaşadıklarını değil, aynı zamanda annesinin geçmişte yaşadığı hayatı da bize gösterir.
Kitap genel olarak akıcı bir dile sahip olduğu için okumak zor olmadı. İtalya’nın özellikle Floransa şehrinin anlatılması ve bazı mekânların betimlenmesi hikâyeye güzel bir atmosfer katmış. Ayrıca Lina’nın annesinin günlüğünü okuyarak geçmişte yaşananları öğrenmesi hikâyeye biraz merak unsuru ekliyor.
Ancak benim için hikâye çok etkileyici değildi. Bazı olaylar biraz tahmin edilebilir ilerliyor ve karakterler çok derin işlenmemiş gibi hissettirdi. Romantik kısmı da yer yer klişe geldi. Bu yüzden kitap keyifli olsa da çok akılda kalan bir hikâye olduğunu düşünmüyorum.
Genel olarak Aşk ve Dondurma okunması kolay ve basit bir kitap. Yaz temalı, romantik bir hikâye arayanlar için güzel olabilir. Ancak benim beklentimi çok karşılamadı.