·208 syf.····Okunma: 08 Mart 2026 06:11 Andre Gide bu eserinde ne Dostoyevski’nin biyografisini yazıyor ne de onun bir eserini ortaya koyuyor. Genel olarak baktığımızda, yaptığı bir Deha’nın düşünce yapısını kendi anlayışına göre çözümlemek. Dostoyevski’nin eserlerinin altındaki felsefeyi ve onun neyi neden yaptığını anlamak istiyorsanız, Andre Gide kendi anladığı kadarıyla bu eserinde bize de anlatmaya çalışıyor. Ayrıca bu eserinde Gide Dostoyevski’yi diğer büyük yazarlarla kıyaslayarak analiz ediyor. Böylelikle satır aralarında Balzac’ın ve Nietzsche’nin de düşünce yapılarından bahsediliyor. Zaman zaman karşılaştırmalı analiz tekniğini kullanan yazar, büyük yazarların birbirlerine benzeyen ve birbirlerinden ayrılan yöntem ve düşüncelerini biz okuyucuya sunuyor. Ben Andre Gide’nin her sözüne katılmasam da çoğu görüşünde mutabık kaldım. Sizde Dostoyevski’nin inandığı değerleri ve bu değerlerini kısmi de olsa eserleri aracılığıyla, nasıl yansıttığını öğrenmek istiyorsanız, bu kitabı okumalısınız.